A politika félreértése

2018. március 26. 06:56

Nem azt mondom, hogy nem férne rá az országra a kormányváltás, de nem bármi áron.

2018. március 26. 06:56
Kovács Áron
Magyar Nemzet

„Az összefogásvita helyét elfoglaló visszalépés-mizéria három hibás alapvetésre épül. Illetve van egy nulladik is, amiről lehet vitatkozni: az a feltevés, hogy a Fideszt itt, most, jelen körülmények között le lehet győzni. Én ma nem tudom megmondani, hogy ez igaz-e. Az biztos, hogy nagy az anyagi és intézményi fölény, hogy túlságosan lejt a pálya a kormánypártok javára, és úgy tudjuk, hogy igen stabil is az a bizonyos tábor.

Az első alapvetés, ami félreviszi a vitát, az, hogy bármi jobb, mint az Orbán-rendszer. Nem azt mondom, hogy nem férne rá az országra a kormányváltás. Csak arra szeretnék figyelmeztetni, hogy nem bármi áron. Emlékezzünk, hogy 2002 és 2010 közt is, abban az első „elmúlt nyolc évben” minden bűnt és hibát, amit az MSZP–SZDSZ-kormányok elkövettek, azért kellett elnézni vagy megbocsátani a baloldali-liberális oldalon, nehogy Orbán Viktor visszatérjen. Aztán mi lett belőle? Orbán Viktor csak visszatért. Kétharmaddal. Ennek megismétlődését nem ártana elkerülni.

A második hibás alapvetés, hogy létezik olyan tisztán technikai megoldás – kellő számú jelölt visszalépése –, amellyel legyőzhető a Fidesz. Az a rossz hír, hogy ehhez önmagában kevés a választásmatematikai okoskodás. Valódi politikai megoldás kell: rá kellene venni sok százezer embert, hogy menjen el szavazni április 8-án. A magyar ellenzék – azon belül különösen a baloldal – problémája nem technikai jellegű. Egyszerűen nincs elég szavazója. Igen, sokan utálják a kormányt, de ezeknek az embereknek a jelentős része nem választott még a pártok közül, és lehet, hogy végül el sem megy szavazni.

A harmadik és egyben legfontosabb gondolkodásbeli hiba, miszerint az ellenzéki pártoktól elvárható, hogy a fenti megoldáshoz adják fel érdekeiket, remélt pozícióikat. A politikában nincs egyetlen üdvözítő út, csak érdekek és lehetőségek vannak, illetve ezek bonyolult játéka. Önként senki nem mond le semmiről, csak ha érdekében áll, vagy ha rákényszerítik. Ezért azok, akik úgy érzik, erősek (a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd), ugyanúgy nem fognak visszalépni – legalábbis nagyobb arányban egészen biztosan nem –, ahogyan azok sem, akik úgy érzik, szavazóik önállóságot várnak tőlük (az LMP vagy a Momentum).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. március 26. 09:21
"MN" a lucskos fekalítium!
48saxon
2018. március 26. 09:00
...a Simicska-lapban is fogcsikorgatva bár, de elismerik ezeket a tényeket. Ezt a cikket kell a nagy "összefogásos" ballib ismerősök orra alá dörgölni. Szomorú (mármint nekik), de igaz.
Drágha Márió
2018. március 26. 08:02
2002-ben "Orbán Fidesz" megbukott, nyolc évre el lett takarítva a hatalomból - és mennyivel lett jobb az országnak? Na, ugye...
Zsolt75
2018. március 26. 07:04
Valóban szomorú, hogy azért kell a Fideszre szavazni, mert a többi még rosszabb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!