Fekete Akhilleusz?

2018. január 05. 09:59

Mindenkit, minden történelmi filmben játszhatnának kínai nők!

2018. január 05. 09:59
Stumpf András
Heti Válasz

„Boldog új évünk legkínzóbb kérdése lett, hogy szabad-e ilyet. Fekete színésszel játszatni Zeuszt, Akhilleuszt? Merthogy a BBC és a Netflix közös, Trójáról szóló sorozatában ez lesz a helyzet. A készítők annyira érzékenyek a társadalmi problémákra, hogy épp csak a leszármazottak érzékenysége nem érdekelte őket. Az eredmény: a görögök hörögnek. Érthető.

Érthető az is, ha mi felhördülünk. Még az olyan, mindent aktuálpolitikára redukáló kormánypropagandista felvetésekben is van igazság, hogy »ha nálunk ezek lennének hatalmon, Szent Istvánt is feketék játszanák«. (...)

 

 

Annyi értelme van, mintha a következő világháborús filmben Hitlert egy kínai nő játszaná. Miért ne? Sőt, ne álljunk meg itt! Ugyanabban a filmben játszhatná Anne Frankot is kínai nő. Sőt, mindenkit, minden történelmi filmben játszhatnának kínai nők! Agybaj.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. január 07. 22:40
"Annyi értelme van, mintha a következő világháborús filmben Hitlert egy kínai nő játszaná. Miért ne?" Azt hiszi a szerző, hogy ezzel feltalálta a spanyolviaszt? Dr. Watson szerepét ki játsza újabban, csak nem egy kínai nő? Már rég túlvan a világ azon, amiről a szerző még csak fantáziál.
illiberator
2018. január 06. 15:29
Az Avatar után már tök mindegy milyen rasszhoz tartozik a színész.
illiberator
2018. január 06. 15:27
Othello és a Pillangó Kisasszony alakját is fehér európaiak személyesítik meg legalább 90%-ban. Csupán smink és kosztüm kérdése az egész. A fehér Ohellóhoz korom, a fekete Akhilleuszhoz pedig rizspor kell sok.
navis praetoria
2018. január 06. 12:22
"Tarantino számomra egy olyan filmes, aki a mondandó hiányában a sokkoló szituációk, agyament figurák, gyilkos cinizmus, ömlő vér módszerével akar sikert elérni." Tarentino az Inglorius Basterds-ben valós történelmi eseményeket ragadott meg látszólag eltúlzó módon. Látszóla. Mert lényegében elég valósághű (persze nem a film végi fantáziálásra gondolok, az karikatúraszerű volt). Úgy csinált bohócot vele a hollywoodi társaságból, hogy azok észre sem vették. Mint ahogy maga sem. Ezt az önreflexiós képesség hiányt használta ki Finkelstein is. A hollywoodiaknak a pénzcsinálás mellett egy nagyon markáns ideológiai agendája is van. A közönség agyának átmosása, formálása a saját szájuk íze szerint. Hosszú sulykolás, kondicionálás, repetíciók végtelen sora után aztán már csak valóban azok a filmek tetszenek a tömegnek, amelyek "hollywoodiul" vannak rendezve. Minden mást unnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!