Szerethetetlen Európa

2017. december 04. 07:18

Az Európai Uniót nehéz szeretni, hiszen nincs benne semmi szeretni való.

2017. december 04. 07:18
Kovács Áron
Magyar Nemzet

„Azt eddig is tudtuk, hogy az Európai Uniót nehéz szeretni, hiszen nincs benne semmi szeretni való. Maga az idea, hogy az európai népek a békés együttműködésre cseréljék a versengést, majdnem mindenkinek szimpatikus, de a megvalósítás nem sikerült valami fényesre: az EU egyrészt egy zárt körű, jelenleg még 28 tagú klub, amelyben zárt ajtók mögött alkudoznak a kormányok, másrészt egy hatalmas jogszabályhalmaz, amelyből az egyszeri polgár keveset ért meg, és amit megért, az sem igazán tetszik neki.

Ehhez képest akár meglepőnek is nevezhetjük, hogy a tekintélyes brit agytröszt, a Chatham House tíz országban – köztük Magyarországon – végzett kutatása alapján nincsenek túl sokan azok sem, akik úgy igazán, szívből gyűlölnék az EU-t: csak a megkérdezettek 14 százalékát sorolták az »EU-elutasítók« csoportjába. Pedig – mi, magyarok ezt pontosan tudjuk – »Brüsszel« minden tekintetben alkalmas célpont, ha ellenséget kell keresni: kellőképp messze van, az átlagember számára nehezen megfogható, és mint írtuk fentebb, nincs benne semmi szerethető.

Itthon megszokhattuk, hogy az EU-ról szóló politikai diskurzus a lehető legegyszerűbb, fekete-fehér keretben zajlik: vagy megállítandó ellenségként tekint valaki Brüsszelre, vagy idealizált és feltétel nélkül követendő »fejlett Nyugatként«. Utóbbi minősített esete az ellenzéki térfélen gyakran hallható »miért nem tesz már valamit az EU?« kérdés, ami önmagában mutatja, hogy milyen makacs téveszmék élnek a fejekben: pont azért nem tesz, mert nem gyarmatosító külhatalom, hanem egy klub, aminek nem mellesleg mi is tagjai vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. december 04. 11:18
A nyugati liberálisok dumája, hogy nem Magyarországgal, hanem annak kormányával van bajuk. Nekünk sem Európával, hanem az EU vezetésével van bajunk, de azzal nagyon sok, mert azon vannak, hogy ami Európát jelenti lakói számára, azt elpusztítsák. Vagy tudatosan, vagy egy elképzelt humanizmus jegyében.
Mutimi
2017. december 04. 09:38
Segítek: Európa nem azonos az Unióval, és az Uniónak sem kell azonosnak lenni a mostani brüsszeli politikával. A megkérdezett válaszadók - szerzőnkkel ellentétben - úgy tűnik, megteszik ezt a különbségtételt. Innen kiindulva kellene újragondolni a cikket.
di maggio
2017. december 04. 09:22
Az első mondattal megadja az alaphangot,és azt igyekszik megmagyarázni.Mondok pár érvet az EU mellett: Európában nem dörögnek a fegyverek,mert a vezető országai egy klubban vannak.Szabadon utazhatsz az országaiban.Ez nem jelenti azt,hogy tökéletes az Eu, de ,hogy ne lenne semmi szerethető benne?
zakar zoltán béla
2017. december 04. 08:31
"MN"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!