Orbán, mint istenakarat

2017. november 01. 15:30

Luther reformátori tevékenységének épp az volt a célja, hogy megváltoztassa azt a felfogást ami Orbán Viktor kormányzati gyakorlatát is jellemzi.

2017. november 01. 15:30
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Bizony mondom, az országot vesztébe hajszoló és az ország társadalmi problémáira érzéketlen Tiszát, s egyházának akkori püspökeit annyit kárhoztató református Ady Endre forog a sírjában! De foroghat a sírjában a tegnap ünnepelt lázadó Luther Márton is.

Merthogy reformátori tevékenységének épp az volt a célja, hogy megváltoztassa azt a felfogást – ami Orbán Viktor e cikkben is vázolt – kormányzati gyakorlatát jellemzi. Luther, ez az egyrészt kivételesen magas intellektusú, másrészt egészen földhöz ragadott felfogású, mai szemmel nézve egyáltalán nem pc-mércével mérő ember az egyéni gondolkozás és a tett szabadságáért szállt síkra. Nemzeti nyelvre fordította a Bibliát, hogy a tudással felvértezett köznép végre az Igét ne csak a papok értelmezésében hallja, hanem maga járhasson utána, mit is tartalmaz a Szentírás. Azt hirdette: »Solus Christus«, tehát egyedül Krisztus a közbenjáró Isten és ember között. Azt hangoztatta: »Sola scriptura« – vagyis Isten akarata egyedül a Szentírásból ismerhető meg, nem pedig a papság értelmezése alapján. A »Sola fide« elvéből indult ki, azaz szembeszállt az egyháznak azzal a privilégiumával, hogy megítélje az emberi cselekedeteket. Azt vallotta: egyedül a Krisztusba vetett hit által érhető el az üdvösség.

A Wittenbergben ténykedő Luther és a valamivel később Genfben működő Kálvin János hatására zajló megújulás részeként az egyházi közösségi gyülekezet demokratikusan választotta és választja, vagy éppen váltotta-váltja le a papját. Annak érdekében pedig, hogy mindennek önálló végiggondolására minél többen legyenek alkalmasak, s hogy a felhalmozott tudáskincshez az alsóbb néposztályok is hozzáférjenek, Európa-szerte iskolák, kollégiumok sokaságát hozták létre. Ki-ki összevetheti mindezt az Orbán-kormány gyakorlatával, s maga ítélheti meg, mennyi farizeusság nyilvánult meg abban a papos beszédben, amit a kormányfő a reformáció napján mondott el a protestantizmus lényegének a valósággal való szembesítésre nyilvánvalóan képtelennek mutatkozott hallhatóság előtt. Ez utóbbin persze az egyházfőknek is el kellene gondolkodniuk, egyébként a díszletbe komponált »megújulás« kifejezés is csak írott malaszt marad; nem reform, csupán helyben járás lesz belőle.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. november 02. 19:19
Az egyik legmocskosabb fidesz hazugságról, a klerikális meggyőződésük bizonygatásáról szól a cikk. Jó a témaválasztás. A kommunisták módszerével, szentségimádattal terrorizálják az országot.
Palepoli
2017. november 01. 21:59
Kabai egy téves reformációértelmezést köt össze tévesen Orbán Viktorral. Ahogy Harangláb írta, a korrupt pápai-főpapi hatalommal szemben lépet fel Luther.
tom hagen
2017. november 01. 20:12
Tényleg nem akarok eltérni a témától, de ez a Kabai csak szerintem néz ki úgy, mint Hitler?
Harangláb
2017. november 01. 20:08
Ellenkezőleg!!! Orbán Viktor fellépése a hiteltelen, önpusztító liberális értékek ellen, hasonlatos, mint Luther akkori fellépése a korrupt, eredeti értékeivel szembeforduló pápai hatalommal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!