Szabad pályát!

2017. október 06. 19:26

Finnországban, Lappföldön ugyanolyan jó iskolák működnek ugyanolyan jól, mint Helsinkiben, mind kiépítettségüket, mind személyi ellátottságukat tekintve.

2017. október 06. 19:26
Vekerdy Tamás
Magyar Narancs

„Finnországban, Lappföldön – korrektebbül: a számiknál, fent északon – ugyanolyan jó iskolák működnek ugyanolyan jól, mint Helsinkiben, mind kiépítettségüket, mind személyi ellátottságukat tekintve. Ezt meg lehetne valósítani Szabolcsban, Borsodban és Baranyában is. Azok a »legjobb« tanárok, akik elmennek ezekbe az iskolákba, természetesen plusz­ösztöndíjban és egyebekben részesülnek. (Karácsony Sándor és Kodály Zoltán közös felismerése szerint Magyarországon a XVI. században volt utoljára az egész népességet átható eleven kultúra, amikor a reformált egyházak kiküldték ösztöndíjasaikat Hollandiába, Németországba, Angliába, majd a visszatérő ösztöndíjasok hozták magukkal az európai kultúrát, a Biblia héber–görög filológiai feldolgozásától kezdve Descartes-ig, és ezzel lementek a legkisebb falvakba, a nagy alma materek partikuláiba, és ott paposkodtak és tanítottak, ott fordította Károli is az első teljes magyar Bibliát. Aztán az ezt kívánó növendékekkel bementek az alma materbe a további képzésre…)

Münchentől Brooklynig minden jó önkormányzati stb. iskolában ott ülnek az osztályokban az asszisztensek. A tanító-tanár nem egyedül küzd a gyerekekkel a megváltozott körülmények között. Az asszisztens dolga az is, hogy az iskolában alkalmazott vagy részben alkalmazott szakembereket beszervezze az órára. Nem kiviszik a gyerekeket »fejleszteni«, hanem az asszisztens és a szakember bent az órán segít a gyereknek… A szülőnek otthon nincs dolga a gyerekkel iskolai értelemben. Minden, ami az iskolára tartozik, az iskola dolga. Oldja meg. (Magyarországon ma papírokat kérnek az iskolák, ha egy holland vagy kínai vagy bármilyen gyerek kerül be, hogy »tanulási nehézségei« vannak. Természetesen nem tanulási nehézségei vannak a gyereknek, hanem nem tud még magyarul! Jobb helyeken ez nem probléma. Majd megtanul, és ebben segítik…)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2017. október 08. 19:33
"Finnországban, Lappföldön – korrektebbül: a számiknál, fent északon – ugyanolyan jó iskolák működnek ugyanolyan jól, mint Helsinkiben, mind kiépítettségüket, mind személyi ellátottságukat tekintve. Ezt meg lehetne valósítani Szabolcsban, Borsodban és Baranyában is." Egy újabb szamárság Vekerdytől. Finnországban nincs akkora hatalmas társadalmi, civilizációs, gazdasági különbség a társadalom rétegei és a földrajzi régiók között sem, mint nálunk. Nem a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt eredménytelen az oktatás az elmaradott magyarországi térségekben, hanem a tanulók szocializációja miatt. A szabolcsi szakmunkásképzőben megkérdezi a tanár osztályfőnöki órán, hogy kinek mi a célja, mi akar lenni felnőttkorában. Válasz: Én közmunkás leszek. Nincs pozitív családi minta, nincs ambíció sem a felemelkedéshez. Gyakorlati munkahelyen meg sem jelenik. Csak amíg a tankötelezettségi kor végét eléri, addig jár iskolába, mert addig kapják a gyerek után a segélyt. Az iskola kénytelen a követelményeket, a jelenlét ellenőrzését nagyon elnézően kezelni, mert egyébként a tanulók 10-15%-a végezne csak. Így most elvégzi az iskolát a tanulók 30-50%-a, tanult szakmától és nemtől függően. A lányok jelentős része kimarad az iskolából, mert gyereket szül. Egyébként az iskolában a tárgyi feltételek jók. Pedagógusok felkészültsége megfelelő. A tanárok morálját nem nagyon javítja viszont, amikor az igazgató szól nekik, hogy ne legyenek olyan szigorúak a számonkérésnél, a fegyelmezésnél, mert ha megszűnik az osztály, akkor kevesebb pedagógust kell alkalmazni. No, ezek a valós tények Vekerdy úr! Ezek ismeretében kellene az észt osztani, ha esetleg lenne.
kombinátor
2017. október 08. 19:23
elárulom V. úrnak, hogy 4 db. finn Nobel díjas van ... össz-vissz magyar (és magyar származású) pedig 16 ... persze ez is csak némileg mond valamit, de hát tények makacs dolgok ...
kohazi
2017. október 07. 17:01
Csak azt felejtette elmondani,hogy Amerikában egy ágyú is ott van az asszisztensnél.
smarton
2017. október 07. 13:05
No, itt egy jó hír a sok képzett, de pénzszűkében lévő nevelőnek: http://mandiner.hu/cikk/20171006_brutto_520_ezerert_keresnek_ovonot_tornanadaskan Talán a Magyar Narancsnak ezt is a Vekerdy cikk alá kellett volna tenni. Tessék, lehet magas szinten nevelni Magyarország legeldugottabb falvában is. Senki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!