Fordulóponthoz érkezett a világ

2017. október 16. 18:49

Azon az úton, ahol most vagyunk, vagy ameddig eddig eljutottunk, nem mehetünk tovább. Interjú.

2017. október 16. 18:49
Áder János
Hungary Today

Milyen célokkal érkezett elnök úr New York-ba, és milyen szerepe van a mostani ENSZ-közgyűlésen?

Több oka volt annak, hogy ezen a héten ide jöttünk: egyrészt ülésezett az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete. Másfél évvel ezelőtt az akkori ENSZ-főtitkár, Ban Ki Moon, és a Világbank elnökének felkérésére létrejött egy államfőkből, miniszterelnökökből álló testület, hogy a világra leselkedő vízválság problémaival foglalkozzon, és javaslatokat tegyen le az asztalra. A mostani találkozón összegeztük az eddig elvégzett munkát, illetve arról is beszéltünk, hogy a jövő tavaszra elkészülő jelentésünknek melyek legyenek a fő üzenetei.

Másrészt felkérést kaptam Mike Bloombergtől. Már júliusban találkoztunk New York-ban, és már akkor meghívott a Global Business Forum rendezvényére, amelyet szintén ennek a hétnek az elején tartottak New Yorkban. Multinacionális vállalatok vezetői, politikusok, valamint különböző NGO-k képviselői ültek egy asztalhoz, hogy a világgazdaság lehetőségeiről, a fenntartható fejlődés kérdéséiről, a párizsi vállalás teljesítéséről, és az ebből adódó feladatokról egyeztessenek.

Részben ehhez kapcsolódik, hogy a dán miniszterelnökség is szervezett egy fórumot arról, hogy hogyan lehet a vízügyi infrastrukturális beruházásokat erősíteni, mert hatalmas lemaradásban vagyunk. Felkértek a fórum nyitó előadásának megtartására.

Mindhárom fórum tehát a környezeti fentarthatóság témájára fókuszál. Fordulóponthoz érkezett a világ: azon az úton, ahol most vagyunk, vagy ameddig eddig eljutottunk, nem mehetünk tovább. Váltani kell, mert az életmód, amit kialakítottunk, már nem fenntartható. De a fejlődésből nem akarunk visszalépni, a komfortunkat nem akarjuk csökkenteni. De akkor hogyan tovább? Erről volt szóltak ezek a programok.

(...)

Tehát a Párizsi egyezményben foglalt célok elérése nem elég?

Nem elég. Ha mindenki betartja az ENSZ-főtitkár páncélszerkényében található Párizsi megállapodást – bár az USA most éppen nem akarja –, akkor is csupán 2,7 foknál tartunk. Ez a legjobb opció – rosszabb esetben 3 foknál vagyunk. A földtörténetben volt már 3 foknál magasabb a hőmérséklet-emelkedés, és annak drámai következményei voltak.

Mostani amerikai tartózkodása alapján, illetve az ENSZ-közgyűlés kísérő programjai alapján, Elnök Úr hogyan látja, mégsem fog kilépni a párizsi egyezményből az USA?

Az Egyesült Államok a természettől egy meglehetősen drámai, súlyos figyelmeztetést kapott éppen az elmúlt időszakban. Ha ebből nem tanulnak a döntéshozók, pláne, ha ez a katasztrófa ismétlődik, és olyan természeti jelenségek sorozatát kell megtapasztalnia az itt élőknek, amelyek az elmúlt 100-200 évben nem voltak, tehát ha a saját szemének nem hisz, akkor én, vagy bárki más hogyan tudná meggyőzni őket arról, hogy a klímaváltozás egy létező dolog? Ami fontosabb, és ezt nem én mondom, hanem Al Gore volt alelnök mondta egy rendezvényen a héten, hogy ha azok a kezdeményezések, amelyről beszéltünk (Jerry Brown, Michael Bloomberg, stb.), sikeresek lesznek, és az egyes szövetségi államok (pl. Kalifornia) és a mozgalomhoz csatlakozó városok, betartják a vállalásukat, – hogy 26-28%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást – akkor függetlenül attól, hogy Trump kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi megállapodásból, az mégis teljesülhet. Az a lényeg, hogy akik ebben elkötelezettek, sokat segíthetnek, hogy az USA vállalása mégis teljesüljön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
izo1210
2017. október 17. 17:32
Végtelen boldogsággal tölt el, hogy tíz év alatt eljutottunk az útelágazódástól a fordulópontig.
smarton
2017. október 17. 08:04
Márpedig tovább fogunk menni, gyagya, aki azt gondolja, lehet visszafordulni. Ezt a keserű poharat ki fogja inni az emberiség.
Starlord
2017. október 16. 21:10
Fontosnak tartom a környezetvédelmet, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor a majomember még kővel dobálózott akkor is váltakoztak a hideg/meleg korszakok. Meg lehet nézni ugyanis megcáfolatlan bizonyíték van arra, hogy felmelegedések és jégkorszakok, bármiféle emberi beavatkozás nélkül is folyamatosan váltogatták egymást az elmúlt több száz millió évben, és eztán is így lesz akármit is teszünk. Az a felmelegedés amit ma is látunk nem ebben az évszázadban és még csak nem is az iparral kezdődött hanem a legutolsó jégkorszak vége fele...
liberálzöld.
2017. október 16. 20:42
Fordulóponthoz érkezett a világ. Lehessen-e halászni is, vagy csak horgászni lehessen. Nem mindegy. A megkérdezett pontyok 92%-a azt mondta, hogy... És ez politikailag érvényes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!