A gyenge diktátor

2017. július 07. 13:43

El tud-e tölteni valamiféle örömmel, csodálattal hogy a másik ember más? Ezt csak az élheti át, aki „megvan”. Aki önmagában erősen áll. Aki magát – mindenestől – elfogadja. A gyenge nem élheti át. A gyenge diktátor.

2017. július 07. 13:43
Vekerdy Tamás
Facebook

„El tud-e tölteni valamiféle örömmel, csodálattal hogy a másik ember más?

Ezt csak az élheti át, aki »megvan«. Aki önmagában erősen áll. Aki magát – mindenestől – elfogadja.

A gyenge nem élheti át.

A gyenge diktátor. A gyenge terrorista.

Az erő kultuszában – a folytonos »harc« kultuszában – él, mert ő gyenge.

Nem engedheti meg magának, hogy elismerje a másikat.

Nem élvezheti a másik másságát. »Mindenki – és minden – legyen olyan, mint én vagyok! A többi fenyegető! A többi ellenség!« 

Csak akkor nyugszik meg, ha az egész világ körülötte: ő.

Mert belül nincs meg. Ott – ahol lennie kellene – hiányzik az énmag.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2017. július 08. 23:32
Szép leírás a libsibolsikról.
kombinátor
2017. július 08. 10:15
V-t már meglegyintette a szenilitás szellője
Harangláb
2017. július 08. 08:36
Szép gondolatok, ügyes áthallások...A gond csak az, hogy a pszichológia értelmezési tartománya az egyén, és az igazságai nem értelmezhetőek társadalmi jelenségekre, politikai történésekre...Talán a szociálpszichpológia közelebb állna a dologhoz, de Vekerdy nem azt műveli... Ne görcsöljetek már annyit libsik!!! :)
annamanna
2017. július 08. 03:18
- Azt is írja a könyvében, hogy a muszlim anyák terroristákat nevelnek. Ez azért elég erős kifejezés. - Ha az ember belegondol, ez így van. A legtöbb terrorista férfi. Bár az utóbbi időben a nők is felzárkóznak. De tény, hogy a legtöbb terrorista egyszerűen balfácán. Csődöt mondott az iskolában, ezért csatlakozik mondjuk Németországból az Iszlám Államhoz. Ezek mind csődöt mondtak az iskolában, a környezetükben, egy olyan társadalomba érkeztek, ahol nem ők a nagybetűs Férfiak, nem ők a domináns személyek, pedig az anyjuk így nevelte őket. Kiskoruktól ezt hallották, mindent megadtak nekik, azt ismételgették, hogy milyen értékesek, bármit megtehetnek, amit csak akarnak. És ezt csak azért, mert férfiak. Aztán bekerülnek a német iskolába, és egyszer csak teljesíteniük kell, mert Németországban mindent el lehet érni, járhatnak egyetemre, mindenki képezheti magát, de ezt nem kapja ajándékba, keményen meg kell dolgoznia érte. Ezeket a kisfiúkat nem úgy nevelték, hogy bármit is tenniük kellene, hanem ők továbbra is elvárják, hogy csak úgy megkapjanak mindent, és ez vezet a problémákhoz. Kiközösítik őket, amire agresszívan reagálnak, verekednek, és ez így megy tovább. Nagykorúvá válnak, nincs képzettségük, nem fejezték be az iskolát, teljesen kifordulnak magukból; aztán ezekben a közösségekben végre úgy érzik, az igazi férfiak szólítják meg őket, és azt gondolják, én is ilyen akarok lenni - és terroristává válnak. Ezért a végső következtetés sajnos az, hogy az anyjuk rontotta el a nevelésüket. www.hirado.hu/2017/03/04/zana-ramadani-a-muszlim-nok-is-felelosek-a-sajat-sorsukert/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!