Népszavazási kezdeményezések megakadályozása komoly kárt okozhat a költségvetésnek

2017. július 10. 12:43

Jelentős költségvetési hatású beruházásról szóló népszavazás megakadályozása nem csak antidemokratikus, hanem akár milliárdokban kifejezhető közvetlen gazdasági kárt okozhat a közösségnek.

2017. július 10. 12:43
Szigeti Cecília
Reflektor

„Még ha el is hisszük, hogy Kossuthnak tényleg igaza van és a részvételi költségvetés jó eszköz lenne a gazdaság újratervezésére, biztosan felmerül ellenérvként: a lakosság közvetlen bevonása a döntésekbe, sokba kerül. Egy népszavazás, vagy a lakosság bármilyen rendszeres bevonása költségekkel jár, ugyanakkor a döntéshozókra irányuló a szigorúbb ellenőrzés, nagyobb átláthatóság valószínűleg csökkenti a beruházási költségeket.

Az egyes svájci kantonokban különbözőképpen szabályozzák, hogy milyen esetekben kell a költségvetésről és a beruházásokról népszavazást tartani, így egy országon belül hosszú idősorok elemzésével vizsgálható a lakosság bevonásának gazdasági hatása. Lars Feld svájci kutató a kantonok adatait elemezve érdekes következtetésekre jutott. Azokban a kantonokban ahol a kormányprogramokat az állampolgároknak népszavazásán kell jóváhagyni, mielőtt a pénz felhasználják, átlagosan 19%-kal csökkentek a kormányzati kiadások és ez az összeg nagyobb volt, mint a népszavazások költsége. Népszavazásra tehát részben azért van szükség, hogy olyan beruházások jöjjenek létre és olyan módon, ahogy azt az érintettek többsége szeretné. Másrészt azért is kellenek népszavazások, hogy a támogatott beruházások gazdaságosan készüljenek el.

Jelentős költségvetési hatású beruházásról szóló népszavazás megakadályozása nem csak antidemokratikus, hanem akár milliárdokban kifejezhető közvetlen gazdasági kárt okozhat a közösségnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. július 10. 20:59
lllllllllllllllllllllllllllllllllllllló
qwrtzq
2017. július 10. 20:31
Egy átlagos ballib mikor lesz olyan objektív, mint egy átlagos svájci? Na ezért nincs ennek a cikknek semmi értelme. Lenyomnák a torkunkon az elszámolt nyugati zöld energiát a jelenlegi ár háromszorosáért. És örüljünk, hogy van elektromosság, mert nélkülük az se lenne :). Mi kis hálátlanok. Ezek a hülye libbantak meg még asszisztálnak is hozzá.
A teremburáját
2017. július 10. 17:57
Ez a hülye némber nem tudja, hogy Svájc szövetségi állam? A kantonok és az egész ország államrendje, népességének összetétele, államnyelvei nem véletlenül azok amik.
KannibálTatárÚr
2017. július 10. 17:18
Cicília! Az összes beruházást meg kell akadályozni. Felesleges pénzkidobás. Minek építenim gyárat, ATOMERŐMŰVET, mikor azt a pénzt közvetlen felhasználhatjuk szórakozásra, üdülésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!