Hét éve cél, hogy a főváros meggyengüljön

2017. június 26. 12:51

A főváros úgy tesz, mintha semmilyen városfejlesztési koncepciója nem lenne. Ha eszébe jut egy kormánytagnak, egy államtitkárnak, hogy most ezt és ezt kellene csinálni, akkor a főváros azt minden kommentár nélkül végrehajtja. Interjú.

2017. június 26. 12:51
Schneller István
Magyar Nemzet

„Miért értékelődött le a főépítészek szerepe?

Egyik fő oka, hogy 2010 óta minden, de minden abba az irányba hat, hogy a főváros meggyengüljön. Elvették a hatáskörök jelentős részét: felülről a kormányhivatalok, alulról a kerületek. A kerületi polgármesterek lobbija elérte a törvényhozásban, hogy kihúzzák a főváros alól azt a tervezési rendszert, amit még én és munkatársaim hoztunk létre: a budapesti városépítési keretszabályzatot. Megpróbáltuk egységes városként kezelni Budapestet. A másik ok, hogy a jelenlegi városvezetés nemigen engedi »látszani« azokat a szakembereket, akiknek önálló véleményük van egy adott területen. Nem véletlen, hogy Vitézy Dávid »kikerült« a közlekedésből, és Budapestnek rövid időn belül már a harmadik olyan főépítésze van, aki nem szólal meg akkor sem, ha szakmailag indokolt lenne.

Ezért nincsenek valódi viták a Fővárosi Közgyűlésben? 

A főváros úgy tesz, mintha semmilyen városfejlesztési koncepciója nem lenne. Ha eszébe jut egy kormánytagnak, egy államtitkárnak, hogy most ezt és ezt kellene csinálni, akkor a főváros azt minden kommentár nélkül végrehajtja. Legyen az a Városliget, a budai Vár, toronyház vagy bármi.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. június 26. 19:43
Hát bizony Pistám ! Az a sok felújítás,fejlesztés EGY SEM A TE NEVEDDEL hozható kapcsolatba. EZ BIZONY NAGY SKANDALUM! Pedig voltál te már minden ebben a fővárosban! Lett volna lehetőséged! Az elszalasztott lehetőségeket elismerni kell, nem sírni felettük!!
balbako_
2017. június 26. 15:52
Ennyi a Millennium óta nem nem épült, szépült Budapest. (Igaz a "szakma" rúgkapált ellene eleget)
drkovax
2017. június 26. 15:45
Olyan szép, amikor Bp. leépülésének és pénzügyi tönkremenetelének egyik felelőse az utódokat cseszteti, hogy azon túl, hogy a csődtől megmentették a várost, nem építenek annyit rajta, mint ami az ő ízlésének tőlük elég lenne ... (igaz, saját magával szemben nem ennyire igényes ...)
Timur Link
2017. június 26. 14:52
Bezzeg régen! Azok voltak ám a daliás idők!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!