Klímaklimax

2017. június 22. 15:39

A következmények nem kizárólag horrorfilmek logikája mentén képzelhetők el.

2017. június 22. 15:39
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Ezekből az derül ki, hogy a következmények nem kizárólag horrorfilmek logikája mentén képzelhetők el. Tavaly novemberben húsz fokkal volt melegebb az Északi-sarkvidéken, mint a sokévi átlag, a jégtakaró olvadásának köszönhetően a nagy turistahajók új utakat hirdetnek a korábban rettegett északi vonalakra, nem beszélve a kereskedelmi flottákról: közel az idő, amikor tényleg kifizetődőbb lesz a Jeges-tengeren megkerülni Ázsiát, mint a Szuezi-csatornán átevickélni. A klímaváltozásban azonban hatalmas gazdasági potenciál is van, és ez a nagypolitikát sem hagyja hidegen, hisz a turizmusnál jóval nagyobb lehetőségek rejlenek a jég alatti erőforrásokban.

Az eddig is jelentős arany- és uránkitermelésen kívül még rengeteg ásványi anyag van, köztük olyan, a high-tech iparban, elektronikában hasznosított ritka földfémek, amelyekre egyelőre Kínának kvázi monopóliuma van. Ha az érintett országok erre a piacra be tudnak lépni, az hatalmas lehetőségeket jelent, főként a ritkán lakott, hatalmas országnak, Grönlandnak.

Nem véletlen, hogy Grönlandon egyre több a külföldi nagybefektető, köztük a kínaiak, akik éppen most fektetnek be kétmilliárd dollárt. És Donald Trump elnöksége minden korábbinál nagyobb lendületet adhat a kitermelést szolgáló kutatásoknak. Vagyis a mainstream sajtó is elismeri, hogy a következmények megítélését nem kizárólag az egész földi életet elpusztítani készülő tragédiaként lehet láttatni. Szerencsére van józanul tudományos hang is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2017. június 23. 10:25
Ma a pénzszivattyúk kimaradtak !
Mich
2017. június 23. 01:03
"A 7,4 milliárd ember egyre nagyobb fogyasztása, az azzal együtt járó területfoglalás és -használat /.../ sokkal komolyabb probléma, mint a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése." ...illetve az utóbbi jórészt az előbbi (a népességnövekedés) következménye.
pakura_mester
2017. június 22. 23:57
Bogár úr egy pillanat alatt átlát a háttérhatalom ármánykodásán :D A magyar hírlap valahogy vonzza az ilyen hülyéket.
tango47
2017. június 22. 21:20
Az USA mindig is húzódozott (mint az egyik legnagyobb kibocsájtó) attól, hogy elkötelezze magát az önkorlátozásban. A Kiotói Egyezményt sem írták alá, pedig akkor még nem Trump volt az elnök. Az a világrend, amiben az elmúlt évtizedekben élünk, a folyamatos növekedési mániájával valóban a pusztulásba viszi a földi életet. Ugyanakkor az emberek nem igazán akaródznak saját kényelmüket beáldozni a jövőért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!