Túlfinanszírozott labdarúgás, alulfinanszírozott oktatás

2017. június 27. 10:20

Sose felejtsük, hogy az államnak nincs pénze. Az adófizetőnek van, amit elvesznek tőle.

2017. június 27. 10:20
Balásy Zsolt
Index

„Pay to win. Azaz »fizetni a győzelemért«. Bár eredete az online játékok területe, de a labdarúgással kapcsolatban is sokat hallom emlegetni – kis csapatok szurkolóinak közkedvelt kifejezése ez. Általában a legnagyobb értékű klubok számára (Real Madrid, Bayern stb.) tartják fenn ezt a pejoratív titulust, valahogy szemet hunyva afölött, hogy az ő keményen dolgozó kis csapatának, például a Hoffenheimnek is egy szerénynek nem mondható, 41 milliárd forintos játékoskerete van. Úgyhogy az a gyanúm, valójában inkább a játékminőség-különbséggel és nem annyira a fizetéssel van a bajuk. Úgy is mondhatjuk: valahol NB III-tól fölfelé minden csapat pay-to-win, csak a többinek híg a leve.

Különösen furcsa, ha egy magyar csapat szurkolójától hallja ezt a kifejezést az ember. Lionel Messi havonta nettó 500 millió forint körül keres és közel még egyszer ennyit a szponzori pénzekkel együtt. Pay to win. Az NB I legjobban fizetett, a nemzetközi kupaporond első köreiben elhulló futballistái havonta 7-8 millió forintot kereshetnek. Pay to lose. De valójában nem az összegek vagy a teljesítmény közti különbség a fontos. Sokkal inkább az, hogy honnan jön az a pénz.

Messi azért kap félmilliárdot, mert ennél az összegnél nagyobb hasznot hoz a klubjának. Magyarul a futball, mint szórakoztató iparág fogyasztói több lépcsőben, boldogan és főként önként kifizetik érte ezt az árat. Ezzel szemben az NB I-ben sajnos nem ez a helyzet. Nálunk a teljesítményhez (eladhatósághoz) képest még Messiénél is magasabb fizetéseket nem hajlandó a piac megfizetni, ezért az állam az adófizetők összességétől szedi be. Magyarul azzal fizettetik meg, akik például jegy nemvásárlással kifejezték szándékukat, hogy a professzionális labdarúgásra nem akarnak pénzt költeni.Sose felejtsük, hogy az államnak nincs pénze. Az adófizetőnek van, amit elvesznek tőle.

Tehát az a pénz, amit az állam oszt szét, így is, úgy is ott van a gazdaságban és valahogy így is, úgy is elköltésre kerülne. Csak állam nélkül egészen másként: a nálam maradt, lényegesen magasabb fizetésemből arra költenék, amire tényleg szükségem van. Soha meg nem nézett labdarúgóra nincs, a gyerekem által naponta 8 órán át igénybe vett iskola modernizálására van. Úgyhogy inkább az utóbbira fizetnék extrán az adók formájában nem elvett, nálam maradt pénzből. Az államon keresztül szétosztott pénzek eredménye tehát például a túlfinanszírozott labdarúgás és az alulfinanszírozott oktatás. Egyben egy lényegesen kevésbé hatékony labdarúgó iparág, meg úgy általában gazdaság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. június 27. 15:17
O
HHH
2017. június 27. 12:57
"Magyarul a futball, mint szórakoztató iparág fogyasztói több lépcsőben, boldogan és főként önként kifizetik érte ezt az árat. Ezzel szemben az NB I-ben sajnos nem ez a helyzet." Ez a lényeg. Annyit kéne beletenni, amennyit hoz!!! azt Jézus.
Kanóc
2017. június 27. 11:22
túlfinanszírozott médiageczik
KannibálTatárÚr
2017. június 27. 11:19
Hülyék vagytok ti. Az adó az állam pénze, nem a befizetőké. Az állam pedig az állam érdekei szerint használja azt fel. Ha rosszul használja fel, akkor a választásokon új erők veszik át az állam irányítását. Mint pl. 2010-ben. A labdarúgásra kiadott pénz ugyanolyan rosszul van felhasználva, mint az oktatásra. Mindkettőt racionalizálni kell. Ami azt jelenti, hogy csökkenteni kell. A napokban olvastam: 160000 pedagógus van. Nemtudom a pontos adatot, de tegyük fel 1300000 diák. Ez azt jelenti, hogy egy pedagógusra 8 diák jut. Háromszor annyi kellene. Biztos, hogy a pedagógusok nagyon rosszul használják ki a munkaidejüket. Az ellenzék pedig ezt kihasználhatná egy jobb program felállításával. De nem teszi. Még több pedagógust akar. A focihoz meg nem nyúlnak, mert az népszerűtlen. Tehát marad a Fidesz, mert összességében sokkal jobb, mint a 2002-2010 közötti kormány volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!