Végre felhőkarcoló Budapesten, de milyen áron?

2016. december 07. 16:16

A közgyűlés nem szórakozott részletekkel, megszavazták, hogy Garancsi azt épít és oda, ahova azt ő szeretné. Sőt, volt képük azt is elfogadni, hogy nem kell semmilyen hatástanulmány.

2016. december 07. 16:16
Nuszbaum Tibor
Reflektor

„A budapesti várostervezés évszázados alappillére volt az is, hogy a fővárosban nem lehetett felhőkarcolót építeni. Természetesen elfogadható és támogatható az az elv, hogy a klasszikus budapesti látkép szent és sérthetetlen, azt őrizzük meg olyannak, ahogy örököltük. Ugyanakkor érthetetlen, hogy külvárosba, rozsdaövezetbe mi a fenéért nem lehetett modern városrészeket álmodni, miért nem alakulhatott ki akár egy világmintára hajazó üzleti negyed, akár egy új budapesti égimeszelő látványosság.

Várható volt, hogy örökké nem fog így maradni, és sajnos az is, hogy a változás mögött nem az átgondoltság, hanem haverok pénzéhségének kiszolgálása áll majd. Így is történt: ma a fővárosi közgyűlés megváltoztatta a budapesti városrendezési szabályzatot, így a Kopaszi-gátnál Garancsi István felépítheti saját felhőkarcolóját. Garancsiról annyit kell tudni, hogy mióta Orbán összebalhézott Simicskával, Garancsi lett az új Simicska, vagyis általában minden közbeszerzési pályázatot megnyer, amit Magyarországon kiírnak, és nem Mészáros Lőrinc nyeri meg.

A Kopaszi-gátról meg azt kell tudni, hogy kerületi polgármesterként ott sertepertélt körülötte az MSZP mostani elnöke, Molnár Gyula, sőt úgy volt, hogy az ügymenet miatt börtönbe is kell mennie. Ám a végén minden jóra fordult: a Kopaszi-gát valahogy átkerül Garancsihoz, a független ügyészség meg ezek után megállapította, hogy Molnár Gyula végül is nem csinált semmi rosszat. Happy End. 

A fővárosi közgyűlés mai döntéséről meg annyit kell tudni, hogy Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság elfogadta Riz Levente (a XVII. kerület fideszes polgármestere, a bizottság elnöke) javaslatát, amely kikérte volna az UNESCO véleményét is, vajon szétcseszi-e Garancsi tervezett magasháza a világörökségi védettséget élvező budapesti látképet, illetve annak egy, a parttól távolabbi és így a Gellért-hegy által részben kitakart új helyszínt javasolt. A vége az lett, hogy a közgyűlés nem szórakozott ilyen részletekkel, megszavazták, hogy Garancsi azt épít és oda, ahova azt ő szeretné. Sőt, volt képük azt is elfogadni, hogy nem kell semmilyen hatástanulmány Budapest első felhőkarcolója kapcsán. Megáll az ember esze.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. december 07. 21:29
Undorító szabadműköves komersz bárhollehetne sematikus jellegtelen embertelen tömegű tájidegen cipősdobozok. Derékszögű vonalzó körberajzolva nulla kreativitással és magyarságtól tejesen idegen stílussal. Budapest hangulata ami miatt vonzó volt a túristáknak, az ezzel örökre elveszik, megalomán MAGÁN és nem közérdekű üzleti érdek miatt. Ekkora látképet megváltoztató beruházásnál ki kéne kérni az emberek véleményét tetszik-e akarják-e ilyen formában és irányban örökre megváltoztatni közös fővárosunk Budapest látképét?
Tündér_Lala
2016. december 07. 18:43
Ezzel én sem értek egyet. Rossz döntés.
GV0917
2016. december 07. 18:30
Jó baxjátok meg! De előbb szavaztassátok meg az ENSZ Biztonsági Tanácsával ki fog nekirepülni?
marko11
2016. december 07. 18:13
hatástanulmány? viccelsz? ilyen libsibolsi trükkel fideszék nem sz@rakodnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!