Dalnok, rossz társaságban

2016. december 08. 14:23

Főapát úr! Hogyan fújhat egy követ olyanokkal, akik éppen most indítottak rágalomhadjáratot Lázár János miniszter ellen?

2016. december 08. 14:23
Ircsik Vilmos
Magyar Idők

„A pannonhalmi főapátnak szíve joga megválogatni baráti társaságát. Szíve joga olyan eseményekre eljárni, amilyenekre csak akar, és ott azt mondani, amit csak akar, és az ír neki születésnapi laudációt, aki csak akar. Katolikus emberként viszont néhány dolgot nem értek. Vajon bencés püspökként hogyan árulhat egy gyékényen olyan emberekkel, akiknek a legtöbbje, ha teheti, lábbal tiporja a szakrális értékeket? Akiknek a legtöbbje kézzel-lábbal tiltakozik az iskolai hittanoktatás ellen, sőt, ha érdekei úgy kívánják, hazug módon egyéb galádságok mellett azt terjeszti, hogy a klerikális reakcióval egybefonódott Orbán-kormány például mindenki számára kötelezővé akarja tenni a hitoktatást. Persze, akkor már egészen más a leányzó fekvése, akkor már nem firtatják, hogy ki kivel fonódik egybe, ha ennek a klerikális reakciónak az egyik tagja történetesen éppen az ő társaságukban van és az ő igéiket hirdeti.

Főapát úr! Hogyan fújhat egy követ olyanokkal, akik éppen most indítottak rágalomhadjáratot Lázár János miniszter ellen, amiért a mezőtúri református kollégiumban azt merészelte mondani, hogy az egyházi iskolákban jó magyarokat és jó keresztyéneket, illetve keresztényeket kellene nevelni? A fennhatósága alatt álló Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban talán nem ez a cél? Mert ha igen, akkor nagyon rossz társaságba jutott. Parafrázisokat, bölcsességeket én is tudok ám bőven. Például, hogy korpa közé keveredett. És aki korpa közé keveredik, azt köztudottan megeszik a disznók. Vagy csak úgy került bele a díszes társaságba, mint Pilátus a krédóba? Azaz véletlenül. Nem hinném. Mert akkor nem hagyná szó nélkül védence olyan hazugságait, hogy Magyarországon már-már a bebörtönzés veszélye fenyegeti őt és a hozzá hasonlókat, és nem adna alá lovat a prófétai mártíromság felemlegetésével. Tényleg komolyan gondolja, hogy egy Lengyel László bármilyen szinten párhuzamba állítható az első keresztény vértanúval, Szent Istvánnal, akit a hitéért halálra köveztek?

Ez az én hitem szerint szentségtörés. Komolyan gondolja, hogy egy politikai elvakultságtól vezérelt ember gyalázkodó, gyűlölködő, rágalmazó cikkeiben jogosan lép fel Isten haragjának megtestesítőjeként, amint azt a kötet címe, az oly hangzatos Angyal karddal sugallja? Lengyel László szavahihetőségét nagyban minősíti, hogy már 1994 előtt azt jósolta, hogy Boross Péter miniszterelnök elhalasztja a választásokat és katonai puccsot hajt majd végre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. december 08. 23:41
Ez a szolgalelku seggnyalas gyomorforgato. A 80-as evekben irtak ilyen cikkeket:((( Es mi ezt a szennyet kozpenzbol tartjuk el.
atatürk
2016. december 08. 17:05
Katekizmus: Kérdés: Ki a Te felebarátod? Válasz: Minden ember a Te felebarátod. Egyszerű, világos és igaz. Hogy jön a csizma az asztalra? "A Szent Benedek Rend hozzáállása és magatartása a menekültek ügyében szép és követendő példája a felebaráti szeretetnek és együttérzésnek." Ez egy idézet valakitől, aki Pannonhalmán élte túl a második háború viharait. A hely, menedék volt vagy ezer év óta, ezt nem egy személy, hanem a Rend regulái és főleg a szelleme írta elő, ne nevessünk, ezt ott nagyon komolyan gondolják (és tettek érte, a részletekről keressen mindenki, akit valóban érdekel, nem csak a száját jártatja, tollát percegteti). Ja, hogy a főapát? Javaslom kérdezni tanítványait, érdemes lenne...mielőtt hülyeségeket írnánk róla.
néhai Ch.Pilot
2016. december 08. 16:49
Várszegi Asztrik = Hitszegő Plasztik. Hamis pap. Műanyag pap. Már a rendszerváltás előtt is szép karriert mondhatott magáénak, ez pedig a rendszerrel kollaboráló papok "sorsa" volt (lásd a Wikipédián). Van egy kép bennem róla, amit sosem felejtek el (már a "rendszerváltás" utánról). A Matáv (ma: T-Com) 1999-ben telefonkártya-sorozatot ad ki "Világörökség" címmel. (Nem tudom, ki emlékszik még a kártyás nyilvános telefonokra, és a telefonkártyákra, amit sokan gyűjtöttek is (mint a bélyeget) a képek miatt, ami rájuk volt nyomtatva.) A sorozat első darabján a pannonhalmi Bencés Főapátság volt látható. 1999. 09. 09-én Nagy Bálint, a Matáv PR igazgatója Várszegi Asztrik főapátnak a vállalat ajándékaként 3000 darab telefonkártyát adott át (az adomány összértéke 2,4 millió forint volt). A Matáv üzemi újságjában a "Telefontosban" képes riport jelent meg az eseményről. Az egyik fotón Várszegi Asztrik rendi öltözetben, kissé felemelt kezekkel áll - mint aki áldást vár - arcán valami fantasztikus kifejezéssel, ami az átszellemültség és a kapzsiság kevercse volt. Körülötte pedig rengeteg telefonkártya "hullott az égből". Vagy ő dobta a feje fölé, vagy a riporter, és ezt a pillanatot örökítette meg a fotós. A pap, aki fürdik az anyagi világ által nyújtott javakban, élvezetekben. Ekkor ábrándultam ki belőle egy életre, s azóta többször is bebizonyosodott: jogosan.
lastres
2016. december 08. 16:18
Ircsik Vilmos: csak egy újabb fideszes seggnyalonc. Minden szava hazugság. Aszondja: "Először is, demokratához illő módon tisztázzunk valamit." Na már itt egyszerre hánytam és röhögtem. (nem kellemes.) Szétaláz valakit, csak azért, mert pozitívan mer nyilatkozni egy "ballibsiről" (amit az egyébként nem érdemel meg, de ez más kérdés). Ez ma Magyarországon a Jobboldal: beszűkült, bezárkózott, bolsevik szekértábor-érzés. Amúgy, ha valaki nem tudná: Várszegi Asztrik és Lengyel László már 1999-ben közös könyvet írtak (Beszélgetőkönyvecske). Kapcsolatuk régi. Asztrik mindig is kereste a párbeszédet az Egyházon kívüliekkel, ez persze mindig is csípte a hörgő szélsőjobb szemét (Egyházon belül és kívül.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!