Ted Chiang: Érkezés – Életed története és más novellák

2016. november 09. 10:21

A kínai származású, de amerikai Chiangnek összesen úgy 15 publikált írása van, csupa kispróza, és szinte mindegyiket jelölték különféle díjakra.

2016. november 09. 10:21
Uzseka Norbert
ekultura.hu

A kínai származású, de amerikai Chiangnek összesen úgy 15 publikált írása van, csupa kispróza, és szinte mindegyiket jelölték különféle díjakra. Például az »Életed története« el is nyerte a Nebula- és Sturgeon-díjakat. Chiang tehát maximálisan a minőséget helyezi előtérbe a mennyiséggel szemben, és bárcsak így tenne minden író!

Bár mindegyik írás más és más, apránként kirajzolódik általuk egy rendkívül nyitott és éleslátó, tájékozott és alapos utánjárásra sem rest, gondolkodó és gondolkodásra késztető, bátor és magabiztos író, akinek sajátos ötletei mellett saját stílusa is van. Az, hogy az emberek lelkivilága érdekli, Bradbury-re emlékeztet, de a tudományos precizitás és kidolgozottság inkább a hardcore sci-fi szerzőkkel hozza őt rokonságba. Bradburyhez mérten Chiang nem mutat annyi együttérzést, megértést és szeretetet úgy általában az emberek iránt, de így is nyilvánvaló, hogy mikor szimpatizál a szereplőivel – ahogy az is, hogy jellemábrázolás terén messze felülmúlja a legtöbb sci-fi szerzőt. Olyannyira, hogy ez a kötet legalább annyira szépirodalom, amennyire »csodálatosan fantasztikus«. Sci-finek pedig a kifejezés eredeti értelmében számít: bár vannak itt is űrhajók és földönkívüliek (épp az »Életed történeté«-ben), a maga módján mindegyik írás tudományos fantasztikum. Vagyis Chiang azt teszi, mint megannyi nagy sci-fi író (és a világ folyását megváltoztató gondolkodó és felfedező): eljátszik a »mi-lenne-ha« kérdésével. S teszi mindezt így vagy úgy tudományos alapon, vagy ha mégsem, akkor attól »tudományos«, amilyen pengeéles logikával és aprólékosan építi fel a történetet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!