Fehér holló

2016. november 23. 07:14

Jó, vagy rossz Magyarországnak, hogy a tegnapi sikeres parlamenti alkotmánybíró-választáson kiváló szakemberekkel kiegészült és elnököt kapott a jogállam egyik kulcsintézménye? Nehéz erre a kérdésre azt válaszolni, hogy rossz.

2016. november 23. 07:14
Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet

Schiffer András szenvedélyesen és okosan érvel a megállapodás mellett, ám az LMP-t mostantól még inkább a Fidesz kiszolgálójaként bélyegzik meg ellenzéki ellenfelei, paktumról, kollaboránsokról beszélve. Pedig kiderült már, hogy az ezer okból joggal bírálható, ám legitim felhatalmazással bíró kormánnyal mindenfajta együttműködést zsigerből elutasító ellenzékiség zsákutca. A kérlelhetetlen szembenállás politikáját szektás elvakultsággal képviselő Gyurcsány-párt egyre inkább magával rántja az MSZP-t, amelynek szakpolitikusa hónapokkal korábban még nem zárkózott el az alkotmánybíró-jelölésről folytatott egyezkedéstől. A Fidesz informálisan a Jobbikkal is felvette a kapcsolatot, ám nem jutottak dűlőre, így végül elfogadta az LMP korábbi, sokáig jegelt, nem az egyet nekem, egyet neked hagyományos logikáját követő javaslatát.

Nem lehet kétségünk, ha a kormányoldalnak meglenne a kétharmados többsége a parlamentben, már rég megoldotta volna egyedül a hiányzó alkotmánybírók pótlását. Az ellenzék egyik pártjával kötött egyezség révén mostantól nemcsak teljes létszámmal dolgozhat a testület, hanem arra is van némi remény, hogy az alkotmányos alapértékek, köztük különösen az információszabadság, a közérdekű adatok megismerhetősége erősebb védelmet kapjanak. Erre a jelenlegi hatalomgyakorlási módszerek ismeretében nagy szükség van, a kormánypártokat néha mintha az általuk megszavazott alaptörvény is elviselhetetlenül szorítaná. Nem árulás, ha egy ilyen változtatáshoz partner valamelyik ellenzéki párt, de az LMP-nek azt is tudnia kell, hogy ezzel az egyezséggel hatalmas támadási felületet kínál fel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. november 24. 07:48
pollip [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 23. 14:09 @catalina9 Mutass:-)))))))! Pontosan mit?
néhai Ch.Pilot
2016. november 24. 01:31
Szerető Szabolcs a vörös hüllő.
néhai Ch.Pilot
2016. november 23. 23:03
Simicska Szeretője a semmit ragozza.
balbako_
2016. november 23. 14:33
Hihetetlen, hogy mit összebénáznak ezzel is! Előírás hány fő szavazata kell a tisztség betöltéséhez. Azt sehol senki nem írja elő, hogy és ennek hány pártból kell rekrutálódni. Hozzáteszem a többi 2/3-os törvény esetében sem. Akkor most miről megy a nyavalygás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!