KDNP: Magyarország vízügyi nagyhatalom

2016. november 25. 11:23

A víz stratégiai fontosságú természeti kincs, Magyarország pedig azzal büszkélkedhet, hogy mind a felszín alatti, mind a felszíni vízkészlete jelentős – emelte ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a jövő heti budapesti víz-világtalálkozó alkalmából tartott pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

2016. november 25. 11:23

Magyarország vízügyi és víznagyhatalom – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a jövő heti budapesti víz-világtalálkozó alkalmából tartott pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

A víz stratégiai fontosságú természeti kincs, Magyarország pedig azzal büszkélkedhet, hogy mind a felszín alatti, mind a felszíni vízkészlete jelentős – mondta a kereszténydemokrata politikus, fontos feladatnak nevezve a vízkészlet megőrzését és a víztisztaság biztosítását. Hangsúlyozta, hogy a magyar vízügyi szakemberek nemzetközileg is elismertek, ezért „ezen a területen komoly segítséget tudunk nyújtani”.

Harrach Péter rámutatott arra is, hogy 10-20 év múlva komoly problémát jelent majd a vízhiány, különösen Afrikában, ami „igen komoly migrációt” indíthat be. „Európa védelme, benne hazánk védelme is, ilyen értelemben összefügg a természetvédelemmel, a vízkészlet megtartásával” – mondta. Soltész Miklós, a KDNP alelnöke, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hatalmas elismerésnek nevezte, hogy Budapest víz-világtalálkozót tart. A tanácskozásra 110 országból érkező szakemberek a globális vízbiztonság megteremtését tűzik célul konkrét cselekvési tervekkel – közölte.

A kormány eddigi intézkedései közül kiemelte az árvízi tározók építését, Budapest szennyvíztisztításának megvalósítását és a vízügyi humanitárius segítségnyújtást a világ különböző tájain. A föld alatti vízkészletet is védeni kell – mondta Soltész Miklós –, mert aki azt szennyezi, az az unokái jövőjét éli fel.

A politikusokat megkérdezték arról, hogy a Csongrád megyei Ásotthalmon – ahol a jobbikos Toroczkai László a polgármester – a képviselő-testület megtiltotta egyebek mellett a mecset- és minaretépítést, valamint a müezzin működését. Harrach Péter úgy reagált: Magyarországon vallásszabadság van, és nem tartja szerencsésnek, ha bármilyen vallás szabad gyakorlásának lehetőségét megtiltják, de „ez a szabad vallásgyakorlás nincs feltétlenül építményhez kötve”. Soltész Miklós pedig megjegyezte: "keresztény Magyarországot, keresztény Európát szeretnénk, és nem szeretnénk, ha a muszlim elözönlené Európát és Magyarországot", ám a Jobbik nem járult hozzá az ennek érdekében javasolt védelmi intézkedésekhez.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. november 26. 11:05
Bocs, ide is berakom: Kicsit hosszú, kicsit hagymázas, de érdemes megnézni. https://www.youtube.com/watch?..
liberálzöld.
2016. november 26. 11:03
Ez csak óhéber / ókeresztény mese. M.O. max vízzel közepesen ellátott "nagyhatalom"! "Magyarország vízügyi nagyhatalom"
Poszata
2016. november 25. 22:53
Ha úgyis annyi vízünk van, nem húzhatnánk le vele a KDNP-t?
Akitlosz
2016. november 25. 19:28
"Magyarország pedig azzal büszkélkedhet, hogy mind a felszín alatti, mind a felszíni vízkészlete jelentős" Már nem igazán. A folyók szabályozása és a mocsarak lecsapolása miatt. Ki is pusztultak az őshonos fák a kevesebb víz miatt, ezért kell az akác, mert neki kevesebb víz is elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!