Bolgár ballépés – avagy két nő, egy eset

2016. október 13. 14:02

Ha a politikában nem túlságosan tájékozott embert kérdeznének arról, mikor értett utoljára egyet Orbán Viktor Angela Merkellel, valószínűleg azt mondaná, talán évekkel ezelőtt.

2016. október 13. 14:02
Tokár Géza
Új Szó

„Pedig migránsválság ide vagy oda, szeptemberben Magyarország és Németország szövetséges volt az ENSZ-főtitkári választáson: a bolgár Krisztalina Georgieva érdekében lobbiztak. A főtitkár-választási kampány nemes kezdeményezésként indult, tragikomédiával végződött és elsősorban Bulgária, másodsorban az európai uniós konzervatívok számára kínos. Az ENSZ a szervezet története során először arra törekedett, hogy a választási procedúra minél átláthatóbb legyen, nyílt versenyben határozzanak a győztesről.

Az inkább szóban, mint írásban létező rotációs elv értelmében a közép-kelet-európai régió államainak volt a legnagyobb esélye egy konszenzusos jelölt nevezésére, hamar fel is merült a bolgár Irina Bokova UNESCO-főtitkár neve. Főként azért, mert teljesítette a három kimondatlan kritériumot: viszonylag nagy elismertséggel bírt, a keleti régióból jött, tovább személyében választhatták volna meg az ENSZ első női főtitkárát. Bokovával kapcsolatban a legnagyobb kockázat nyugati szempontból az volt, hogy az oroszokkal is jó kapcsolatokat ápol.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2016. október 13. 16:22
Kicsit OFF: Zavaró volt számomra hogy a Ban-Ki-mun miért is kampányol olyan nyiltan Trump ellen - a Hillary-elnöknő javára , de már világos hogy leköszön ő nagy méltóságában csinálja azt....
hakos
2016. október 13. 16:19
"António Gutierres maradt játékban. Pedig nem kelet-európai, nem is nő, és különösebben a szakértelmében sem bíznak" Na, akkor pont megfelelő ember a megfelelő helyen. Egyesült Nemzetek Sóhivatalának főtitkára.
Berecskereki
2016. október 13. 15:32
Részben pontatlan, részben nem valós a szerző írása. A történetnek csak annyi köze Van Merkelhez és Orbánhoz, hogy a többiekkel együtt támogatták a jelöltet. A Kelet-Európa országokból Bulgária jelölte Irina Bokovat, aki UNESCO első embere volt. Ugyanakkor az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság számára több szempontból elfogadhatatlan volt. Bokova egyrészt régi vágású kommunista család sarja, ő maga is párttag volt korábban, az Egyesült Államokban és Moszkvában is járt egyetemre, az UNESCO élén pedig fontos politikai döntést hozott: elismerte Palesztinát teljes jogú tagállamként, aminek nyomán az Egyesült Államok visszavonta a szervezetnek nyújtott pénzügyi támogatást. Bár Bulgária először támogatta, később azonban egy hónappal a választás előtt Szófia új jelöltet állított, a politikailag a jobboldal felé húzó, Bojko Boriszov miniszterelnök által támogatott Krisztalina Georgievát. Így lett két bolgár jelölt, melynek során ismét beigazolódott a közmondás; Két szék közé a pad alá esett a Bulgária. Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20160930-szofia-pedig-mar-nem-ot-az-unesco-bolgar-igazgatojat-tamogatja-hanem-mast.html http://magyaridok.hu/kulfold/mindent-megtettek-status-quoert-1071256/
balbako_
2016. október 13. 15:19
Látszik, hogy a "nagypolitika" mennyire kedveli a karakter nélküli senkiket, akiket a lobbik rángathatnak kedvük szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!