Eldőlt: egykulcsos marad az adó

2016. október 26. 09:35

2016 és 2018 között a nettó bérek közel 20 százalékos emelkedését várom, ami 20 százalékos bruttó béremelést feltételez.

2016. október 26. 09:35
Giday András
Magyar Idők

„2016 és 2018 között a nettó bérek közel 20 százalékos emelkedését várom, ami 20 százalékos bruttó béremelést feltételez. Amennyiben ma is a kétkulcsos szja érvényesülne (a Gyurcsány-kormány lemondáskori sávhatárainak reálértékével), akkor a nettó kereset fenti 20 százalékos emeléséhez 28-30 százalékos bruttó béremelésre lenne szükség, ami az éves inflációs ütemet becslésem szerint egy százalékkal megemelné 4 százalékra. Ez a 4 százalék pedig a 2018-ra 3 százalékot előrejelző az MNB számára a tűréshatár felső limitje.

2011–2012-ben az adózási döntések idején nem lehetett elkerülni az igazságosság és az észszerűség szempontjának ütközését. Az előző a magasabb jövedelműek nagyobb adóterhelésének fenntartása mellett szólt, az észszerűség viszont azt diktálta, hogy a jövedelemtöbbletek adóterhelését radikálisan csökkenteni kell. Végül a kettő közti vitát egy harmadik szempont, az egyszerűség döntötte el (lásd: söralátét-megfontolás). Az észszerűség viszont azóta önerősítő folyamatok elindulását is segítette.

Feltételezhető, hogy a döntéshozók fejében már ott volt az online pénztárgépek révén elérhető adótöbbletek ötlete és a jegybanki kamatcsökkentés lehetősége. Ezek megvalósítását nagymértékben megkönnyítette az egy kulcsra való áttérés. Ha mindez tudatos volt, akkor bevezetése merész, de távlatos döntés volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kockás liliom
2016. október 26. 21:15
Az egykulcsos adó igazságtalan.
Agnieszka
2016. október 26. 17:31
Az eredeti cikkben más is van és ez a szomorú. 570 milliárd SZJA csökkenésből 150 a gyerekek után jár, 120 milliárd a munkavédelmi akció tervet szolgálja és 300!! a magas jövedelmű gyerektelenekhez jut. Nos az utolsó tétel a baj. Ennek a töredéke is elég lenne a gyerekteleneknek. A többi nagyobb részét a dolgozó és gyereket nevelőknek kellene kapni. Hangsúlyozom a dolgozóknak. Egy részt pedig a cigány (pc roma) gyerekek iskoláztatására kellene fordítani, természetesen eredmény kényszerrel.
realista
2016. október 26. 17:10
NAV-os info szerint volt aki évi 1,9 milliárd után fizetett SzJA-t. Ez a legtöbb magyar keresetének több, mint 1000-szerese. A társasági adót fizetők között 10-szer ekkora jövedelmek is vannak, és mindez egy viszonylag szegény országban. Akár egy banán-köztársaságban. A többkulcsos adóról egyébként annyit, hogy a fejlett országokban az van, az USA fénykorában a legfelső adókulcs >90% volt.
Mich
2016. október 26. 13:49
Adócsökkentés - vagy "valami más"...? "Valami mást", amire költhetnénk, mindig lehet találni... Az adócsökkentés mellett: - először kerüljön a helyére az egykulcsos, 9%-os, utána jöhet más - az általános adószintet és a kormányzati költekezést csökkenteni kell - a magyar versenyképességet hagyni kell megszilárdulni - a bérek már egyébként is mozgásban vannak, felfelé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!