Íme a titok: kiderül, mitől olyan boldogok a dánok!

2016. szeptember 20. 21:41

A felmérések szerint évek óta a dánok a világ legboldogabbjai, míg mi, magyarok a nemzetek boldogság-ranglistájának túlsó végén szomorkodunk. Vajon mitől olyan boldogok a dánok?

2016. szeptember 20. 21:41
Csontos Dóra
családháló.hu

A hygge (ejtsd: hügge) azt a tudatos jelenlétet jelenti, amivel odafigyelünk arra, hogy minél több boldog pillanatot éljünk át. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk a lehető legtöbb emberrel társas kapcsolatokat létrehozni. Nem kell arra gondolnunk feltétlenül, hogy mindenkivel öribarik legyünk, de egy kedves szó, egy mosoly mindenkinek adható.

A dánok évek óta a legboldogabbak. Mi a titkuk?

Az, hogy igyekeznek nem rágörcsölni a dolgokra. Ne gondoljuk azt, hogy náluk nincsenek gondok, hogy nem vitáznak a gyerekkel vagy, hogy minden happy a munkahelyükön. Ők is emberből vannak, így nekik is vannak rossz napjaik, de a hangsúlyt inkább a pozitív dolgokra helyezik. Egy rossz nap után igyekeznek feltöltődni egy közösen eltöltött vacsorával a családdal, vagy egy gyertyafényben olvasással a kádban. Milyen egyszerű, nem igaz?

(...)

Lehet furcsán hangzik, de a boldogsághoz elengedhetetlen egy kényelmes, de mégis sikkes családi fészek. Hogy alakítsuk át az otthonunkat úgy, hogy megfeleljen a hygee-életérzésnek? Először is alakítsunk ki olyan központi helyeket, ahol a család és a barátok kényelmesen összegyűlhetnek. Lehet ez egy kényelmes nappali vagy étkező. A dánok imádnak beszélgetni és meghitten együtt lenni, ezért ők az étkezőrészt használják leginkább, ahol körbeülik az asztal, jókat esznek, borozgatnak és beszélgetnek közben.

(...)

Van Én-idő és Mi-idő is egy családban. Nem kell mindig együtt lenni és egymáson lógni. Egy kamasz biztosan vágyik majd egyedüllétre, ahogy anya és apa is. És akár a legkisebb is. A lényeg, hogy ezt az időt töltődéssel és valódi tartalommal töltsük meg.

A hygge-módszer nem jelenti azt, hogy az ember nem lehet egyedül vagy nem lehet rosszkedvű. A lényeg az, hogy minden rosszban megtaláljuk azt a kevéske jót, aminek a hatására a hozzáállásunk is változni tud.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
carti
2016. szeptember 24. 16:47
kitalálom .. Európa elsők az antidepresszáns fogyasztásában??nyertem:)
bölcsuhú
2016. szeptember 24. 13:36
Halvérűek mint a többi vikingivadék, de nem alkoholisták mint a svédek. S persze, nem viselik meg őket úgy a hosszú éjszakák/hosszú nappalok, mint a többieket. Amúgy a cigányok sokkal boldogabbak mint a dánok! Semmittevésből évszázadok óta megélnek Európában, s ráadásul szaporodnak mint a legyek. De a mediterán népek sem boldogtalanok, lsd. a görögöket is. Boldogon űlnek, kávéznak, dumálnak, kártyáznak egész nap az árnyékban. Mitől boldogtalanabbak ők mint a halvérű dánok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!