Zöldforradalommal az éhezés ellen

2016. szeptember 12. 08:39

Nagy versenyhátrányt jelent hazánk mezőgazdaságának, hogy a rendszerváltás első éveiben a mezőgazdasági feldolgozóipart elkótyavetyélték.

2016. szeptember 12. 08:39
Balázs Ervin
Magyar Idők

„Hazánk mint a globális mezőgazdaság része, szintén szembesül a szélsőséges éghajlat negatív hatásaival, a munkaerőhiánnyal, az elöregedő gazdatársadalommal, az elnéptelenedő vidékkel, a gazdaságtalan állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, illetve ez utóbbinak a túlsúlyával. Az iparosodás hatására csökkenő mezőgazdasági terület hazánkban is ismert jelenség. Mindezek mellett nemcsak a tőkehiány korlátozza a mezőgazdasági termelést, hanem az alacsony hatékonyság is. Ezzel szemben vannak kiváló minőségű termékeink, melyek iránt van kereslet a világpiacon, de a hatékony termelés hiányában nem tudunk megfelelő mennyiséget termelni. Pedig ezek a kiváló élelmiszerek a hazai vendéglátás húzóágazatához, a gasztroturizmushoz is jelentősen hozzájárulhatnak. Nagy versenyhátrányt jelent hazánk mezőgazdaságának az is, hogy a rendszerváltás első éveiben a mezőgazdasági feldolgozóipart elkótyavetyélték, s azt kell minél előbb visszaállítani, hiszen nem az alapanyagot kellene exportálnunk, hanem a magas hozzáadott értéket képviselő, minél nagyobb feldolgozottságú terméket.

Az orosz embargó ellenére is meg lehet találni a nemzetközi piacokat, mert a minőségi termékeink gond nélkül, versenyképes áron eladhatók. Bár lenne megfelelő mennyiség elfogadható áron! A mezőgazdasági kutatás és az innováció kiemelt támogatása fontos szempont élelmiszer-gazdasági exportunk növelése érdekében. A fentebb említett újabb zöldforradalom alapjait a mezőgazdasággal foglalkozó kutatóink kidolgozták, amikor az egyes haszonnövények, az állattenyésztés fontosabb fajainak genetikai térképét elkészítették. Most a genetikai térkép egyes elemeinek vizsgálatával, a genetikai potenciál feltárásával a Kárpát-medence honos fajainak előnyös tulajdonságaira építhetünk. Nem szabad idegenkedni az innováció alkalmazásától, hiszen ez az alapja a korszerű és gazdaságos agráriumnak. Ezért dicséretes az a törekvés, hogy a világ fejlett mezőgazdasággal rendelkező országaihoz hasonlóan immáron három éve megalapították a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot, ahol olyan célfeladatokat kell meghatározni, amelyekkel biztosítható a magyar mezőgazdaság versenyképessége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 12. 14:17
Mi a különbség a kótyavetye, és a lomtalanítás között? Mindkét esetben a gazda megszabadul a számára szükségtelen holmiktól. Szerintem az egyik esetben a gazda nem tudja (tört fogú gereblye), a másik esetben nem akarja (egy halott ruhatára) használni azokat a holmikat amitől meg akar szabadulni. A kótyavetye lehet kényszerített, a lomtalanítás nem. A kényszerítést leginkább a hitelezők követik el. A lomtalanítást többnyire mindenki a saját elhatározásából teszi.
kuwiq
2016. szeptember 12. 10:21
Aztán kik voltak? Csak nem azok a volt mdf-esek, akik most részben a kdnp-ben, részben a fideszben ücsörögnek?
Valodi
2016. szeptember 12. 09:56
No, még egy hozzáértő irkálása...valósssságos Benedek Fülöp! De azért a valóságban ez zajlik: FALUVÉG... a Magyar Nemzet 2006. május 20.-i cikke: / http://mno.hu/migr_1834/faluve.. "Magyar Nemzet: Nemrég megjelent egy tanulmány, amely radikális reformokat javasol a felhalmozódott államháztartási hiány kiküszöbölésére. A dolgozat, amelynek Bokros Lajos, Csillag István és Bauer Tamás mellett Mihályi Péter a szerzője, Utolsó esély címmel jelent meg. Mihályi Péter: ...Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. ... Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak... Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu? Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani?" ... és az agrarszektor.hu 2014. január 28.-i cikke: http://www.agrarhirek.hu/agrar.. "Orbánék leszámoltak a kisparaszti romantikával Végleg szakított a törpebirtokokra épülő, Ángyán József-féle "kertmagyarországi" ideológiával a kormány, amikor úgy döntött, hogy nem különít el plusz agrártámogatásokat a legkisebb gazdaságok számára az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti forrásaiból, holott erre egyértelműen lehetősége nyílt volna. Ezzel az „árutermelő pragmatizmus” győzött a „kisparaszti romantikával” szemben, és valószínűvé vált, hogy a támogatáselosztás nem válik választási kampánytémává. A KAP-ból legtöbb pénzt hozó közvetlen kifizetéseket lehetett volna úgy átcsoportosítani, hogy 30 hektárig az eddiginél jóval nagyobb összeg járt volna. Csakhogy a Fidesz-körüli gazdaságok között is sok olyan van, amelyik nem elaprózott területeket, hanem több száz hektáros táblákat művel, így a pénzelvonásos átcsoportosítással kifejezetten rosszul járt volna." Amit az SZDSZ elkezdett, Orbán Cipolla Viktor varázsló és pártja befejezi - Lenin-fiúk, Fidesz-fiúk: egy a tábor, egy a zászló!
zolizolizoltan
2016. szeptember 12. 09:43
Nincs mit feldolgozni.Itt kell kezdeni, aztán jöhet a növényvirológia. A rendszerváltás szétzúzta a kertészeti ágazatokat. Mindenütt gabonát, kukoricát, napraforgót, repcét termesztenek, nagyüzemi módon. Kihúzták a termőföldet a zöldség és gyümölcstermesztés alól. A magyar zöldbáró nem akar a kertészettel foglalkozni.A nagybirtokarány a legmagasabb Európában, gabonát termesztő zöldbárók országa lettünk. Nem csoda, hogy a kertészetünk nem ad megfelelő mennyiségű terméket a feldolgozóiparnak. Arról nem is beszélek, hogy az EU Bizottságainak korruptjaival szétzúzták a magas színvonalú cukorrépa termesztésünket és feldolgozásunkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!