Hogyan csináljunk háborút?

2016. augusztus 09. 21:59

A történelem is azt bizonyítja, hogy háborút könnyű indítani, ami nehéz, az annak befejezése.

2016. augusztus 09. 21:59
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

A szíriai polgárháborúba való amerikai beavatkozás fő indoklása az volt, hogy Bassár el-Aszad szaringázt vetett be a rebellis erők ellen. Barack Obama mondta az ENSZ közgyűlésén, hogy »ez sértés az emberi értelem és ezen intézmény legitimitása ellen és arra utal, hogy senki más, mint a rezsim vitte végbe ezt a támadást«. Közismert volt, hogy a lázadók is rendelkeztek szaringázzal, ezért a Nemzeti Hírszerzés igazgatója (Director of National Intelligence), James Clapper nem is írta a közleményt, ami valójában a Fehér Házból és nem a hírszerzéstől származott.

Victoria Nuland is sikeresnek tekinthető az ukrajnai fordulat előidézésében. A kritikus időkben külügyi államtitkárként szinte hetente járt Kijevbe a Majdan tüntetőit biztatni, akik a tüntetésért pénzt is kaptak, kárpátaljai hírforrások szerint naponta annyit, mint egyheti munkabér (Nuland szerint 1991 óta az Egyesült Államok ötmilliárd dollárt költött az ukrajnai »demokratikus« szervezetek támogatására). A bőkezű anyagi támogatás magyarázhatja a tüntetők kitartását, végül azonban a pénz nem volt elegendő, a Janukovics-féle kormány eltávolítása érdekében kénytelenek voltak orvlövészek segítségét is igénybe venni, akik elég halottat produkáltak ahhoz, hogy a kialakult véres konfliktusban a kormány megbukjon, és a tüntetők, valamint a támogatóik alakíthassanak kormányt.

Obama egyelőre sikeresen mérsékelte az ukrajnai szembenállást, hivatali ideje azonban hamarosan lejár. A Spiegel cikkírói, Christoph Schult és Klaus Wiegrefe szerint könnyen lehet, hogy az iraki háborút is támogató és ma már az amerikai héják közé sorolt és különösen az oroszok felé kemény vonalat képviselő Hillary Clinton lehet az utódja. Ez esetben a Breedlove nézeteivel teljesen egyetértő Victoria Nuland a jelenleginél még befolyásosabb helyzetbe kerülhet: ő lehet az Egyesült Államok új külügyminisztere.

A felsorolt esetekből kiviláglik, hogy ha van politikai akarat, akkor a háború megindításához szükséges bizonyítékok előteremtése nem jelenthet akadályt. A történelem is azt bizonyítja, hogy háborút könnyű indítani, ami nehéz, az annak befejezése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2016. augusztus 10. 11:56
És persze az első és a második világháborút is így és ezek csinálták.
áfonya
2016. augusztus 10. 02:40
Nógrádi György: Minden este a német közszolgálati televíziót nézem, ahol bemutatják, hogy a migráns aranyos, sütit süt, stb. Az árvíz kapcsán, ami pár hete volt, bemutatták, hogy a migráns elment a németeknek segíteni. Igen, de bemutatta a nem kormánypárti sajtó, hogy a migránsok jelentős része a németek által elhagyott házakat kirabolta. Tehát én először látom, amióta német televíziót nézek, és évtizedek óta nézek, hogy a német tv nem mond igazat, elhallgat dolgokat, és ez kontraproduktív. Tehát a német átlagember nem hülye, látja, hogy valójában mit tesz a migráns, látja, hogy bűnözik, stb. Én szeretném elmondani, soha életemben nem mondtam, hogy minden migráns bűnöző. Mindig azt mondtam, hogy köztük sokkal több a bűnöző, és sokkal több a terrorista, mint az őslakosság közt, és erre fel kell készülni, nem változott a véleményem. http://www.echotv.hu/video/114524/20160808_Napi_aktualis_2_resz
tango47
2016. augusztus 09. 23:05
És még lehetne sorolni hosszan a legdemokratikusabb demokrácia ezekhez hasonló jótéteményeit.
Akitlosz
2016. augusztus 09. 22:47
:-) Mi a fene! Ez a cikk megjelent a magyar sajtóban? Nem ilyenekhez vagyok szokva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!