Priorat 12 pontban

2016. augusztus 09. 13:41

Idén nyáron egy katalán túrára adtuk a fejünket, amiből természetesen nem hiányozhatott a Spanyolország legdrágább borai közé rendszeresen delegáló Priorat.

2016. augusztus 09. 13:41
akov
Borrajongó

„Idén nyáron egy katalán túrára adtuk a fejünket, amiből természetesen nem hiányozhatott a Spanyolország legdrágább borai közé rendszeresen delegáló Priorat. Mielőtt belevágnék abba, mi zajlik ma Prioratban, mitől tud esetleg egy már bejáratott borvidék megújulni, nézzünk néhány tényt, amivel érdemes előzetesen tisztába lenni.

(1) Priorat Barcelona városától délnyugatra, kb. 100-120km távolságra található Tarragona tartományban. A borvidéket kifliként szegélyezi a geológiailag teljesen eltérő Montsant hegység és a Montsant DO borvidék.

(2) A szőlőtermesztés első írásos bizonyítékai a 12. századig datálódnak vissza. A Provence-ből érkező Kartauzi rend 1194-ben alapított itt kolostort és egészen 1834-es feloszlatásukig a vidék feudális uraként működtek, innen származik a régió neve: katalánul Priorat, kasztíliaiul Priorato, azaz »priorátus«. Scalai Deiben még ma is megtekinthetők az egykor hatalmas kolostor romjai. A rend elűzetést követően a kormányzat földosztást rendezett, a termőterületeket kistulajdonosoknak utalták ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!