Szülőtartás magyar módra

2016. május 27. 10:53

Elöregedő társadalmakban a nyugdíjasok mindegyik politikai erőnek fontosak. Szavazóbázisként. Aztán, ha leadták voksukat, akkor már nem annyira.

2016. május 27. 10:53
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Mostanában alaposan felborzolta a kedélyeket egy hír, amely arról szól, hogy a fiatal, illetve középgeneráció tagjai törvényileg kötelezhetők szüleik eltartására. Az amúgy is krónikus bérlemaradással küszködő Magyarországon még ezt is az aktív korosztály vállaira terhelni nem volt emberséges. A szülőtartás szigorítása mögött sokan nem ok nélkül feltételezik a nyugdíjrendszer közelgő összeomlását, azaz az állam diszkrét kivonulását az idősek biztonságának megteremtése mint kötelezettség alól.

A Portfolio.hu-n olvashattuk, hogy a parlament elé került törvényjavaslat-módosítás rögzíti, a felnőtt gyerek köteles idős szüleit eltartani, és ezentúl erre őt a szülő gondozását, ápolását végző szociális intézmény is kötelezheti. A baj nem is azzal van, hogy a gyerek segítse a szülőket, hiszen a magát ellátni képtelen szülőről való gondoskodás kötelezettsége már évtizedek óta benne van a Ptk.-ban, sőt az alaptörvényben is. Egy jó érzésű ember amúgy sem hagyja magára idős szüleit, még akkor sem, ha rideg nevelési elvek miatt sok jót otthonról nem kapott. A törvényi kötelezés viszont megbontja azt az önkéntességet, ami a segítségadás lelke lenne.

Mindnyájan ismerünk családokat, ahol több gyerek van, mégis az esetek többségében közülük csak egy veszi vállára a szülő támogatásának terhét. Ez ugyanis alkati dolog is. A törvényi kötelezettség nem fogja megváltoztatni azokat, akik ezt a terhet lerakják, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy amint a gyerektartást is sokan elkerülik, ugyanígy a szülőtartás alól is ki fog bújni az, aki attól szabadulni akar.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2016. május 27. 22:55
„Mostanában alaposan felborzolta a kedélyeket egy hír, amely arról szól, hogy a fiatal, illetve középgeneráció tagjai törvényileg kötelezhetők szüleik eltartására." Zsuzsa néni kedves, ez még a régi Csjt. szerint is így volt. Már ha nem lenne természetes a dolog. Komolyan tetszik mondani, hogy nem tetszett róla tudni?
csurcsányi
2016. május 27. 20:35
Eddig mindig arról szólt a fáma,hogy a nyugdíjas nagymama milyen sok pénzel támogatja a gyermekeit és az unokáit.Na akkor most mondok egy érdekes esetet,van egy olyan név szerinti bátyám akihez semmi közöm,mert apám előző házasságából való nevére írt gyerek aki most 68 éves magát ellátni képtelen ember nekem kell gondoskodni róla,még csak ne is az apám fia!1950 évi a story.
kjkj945
2016. május 27. 15:40
""Fukadzava Hicsiró: Zarándokének"" És KZS problémája megszűnik.
Békanász a hasadon
2016. május 27. 15:30
Ideje lenne a gyereküket felelőtlenül állami gondozásba baszók szankcionálásának is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!