Érdemes bízni a politikusokban

2016. május 03. 16:36

A tudományos eredmények legnagyobb része voltaképp egybehangzóan azt támasztja alá, hogy a politikusok legalábbis megpróbálják betartani kampányígéreteiket. Ígéreteikkel ellentétben viszont ideológiai állásfoglalásaikat nagyon könnyen változtatják a politikai élet szereplői.

2016. május 03. 16:36
Kelemen Luci
Lumens.hu

„Az USA elnökválasztási kampányát teljesen felborító Donald Trump teljesítményét még évekig fogják majd elemezni a politikatudomány képviselői, de kiépített imagének szerves része az, hogy a politikai szférán kívülről érkezett. Egy 2014-es felmérés szerint az amerikai választóknak csak négy százaléka(!)gondolta azt, hogy ezek az emberek betartják a kampány során tett ígéreteiket. Obama 2009-es adó-szintentartási ígéretéről ís a többség azt gondolta, hogy nem fogja tartani magát hozzá, egyben a megkérdezettek 59%-a szerint a választott képviselők általánosságban sem tartják be ígéreteiket.

A tudományos eredmények legnagyobb része voltaképp egybehangzóan azt támasztja alá, hogy a politikusok legalábbis megpróbálják betartani kampányígéreteiket, és a vizsgált több mint ötven éves időszakban ez kivétel nélkül az esetek több mint felében sikerült is nekik. Ez nem csak az Egyesült Államokban van így: kanadai, görög(!), holland és brit tudományos munkák is ezt a tendenciát támasztják alá. (...)

Ígéreteikkel ellentétben viszont ideológiai állásfoglalásaikat nagyon könnyen változtatják a politikai élet szereplői, így ezek sokkal rosszabb prediktorai későbbi viselkedésüknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a lakosság általános tájékozatlansága, illetve a konkrét politikai ígéretek és az ideológiai pozíciók összemosása az, amelynek köszönhetően az indokoltnál sokkal negatívabb képünk van választott vezetőinkről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2016. május 03. 20:59
"... a politikusok legalábbis megpróbálják betartani kampányígéreteiket." Aztán valahogy sohasem sikerül nekik.
Szúnyog
2016. május 03. 20:26
Milyen nemű egy ilyen Luci?
gudmen
2016. május 03. 19:59
kelemen luci...abszurdhumor kategioriában indult? https://www.youtube.com/watch?v=Y077APK_1Mw
Akitlosz
2016. május 03. 18:21
"Érdemes bízni a politikusokban" A pszichiáterekben is. Erre az esetre még talán van gyógymód.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!