A népszavazás megakadályozhatja a migránskvótát

2016. május 11. 19:54

Ezen kényszer-betelepítési javaslatokra pedig, ha azokat a népszavazást követően fogadná el az Unió, a referendum eredménye vonatkozni fog.

2016. május 11. 19:54
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
TV2

„Bár az Országgyűlés által tegnap elrendelt népszavazás nem érintheti a tavaly szeptemberben elfogadott tanácsi kvótahatározatot, annál van sokkal veszélyesebb uniós javaslat is, melyre azonban a referendum már kihatással lehet. Az esetlegesen érvényes népszavazás eredménye ugyanis csak a jövőre vonatkozhat, visszaható hatállyal nem bírhat: a kvótahatározat jogszerűségéről egy magyar indítvány nyomán az EU Bírósága fogja kimondani a végső szót.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban az Európai Bizottság több olyan javaslattal is előállt, mely felső határ nélkül irányozná elő a kényszer-betelepítést, teljesen központosítaná a menekült- és bevándorlás-politikát, ráadásul súlyos pénzbüntetéssel sújtaná az abban részt venni nem akaró tagállamokat. Ezen kényszer-betelepítési javaslatokra pedig, ha azokat a népszavazást követően fogadná el az Unió, a referendum eredménye vonatkozni fog.

A Bizottság által múlt héten közzétett jogszabály-kezdeményezés állandó, felső korlát nélküli betelepítési kvótát hozna létre. A javaslat alapján az új rendszerből kimaradókkal migránsonként évente 250 000 eurós (kb. 77 millió forint) »szolidaritási hozzájárulást« fizettetnének. A Bizottság hivatalos előrejelzései alapján idén 1,5 millió migráns érkezik majd Európába, ezt a számot az újfajta kvótára vetítve megállapítható, hogy hazánknak közel 4,4 milliárd euróba (1350 milliárd forint) kerülne az új rendszer negligálása. Az összeg azért megdöbbentő, mert a jelenlegi hét éves uniós költségvetés alapján egy magyar állampolgárra mindössze 570 euró (176 ezer forint) támogatás jut évente.

Ráadásul a javaslatban foglalt 250 000 eurós összeg nagyságrendekkel nagyobb annál, amennyit a tagállamok évente ténylegesen elköltenek egy menekült ellátására, így a bírság kizárólag azt a célt szolgálná, hogy a tagállamokat belekényszerítse az új szétosztási rendszerbe. A javaslat további veszélye, hogy ha a Bizottság egy migráns ellátását 250 000 euróra »árazza be«, akkor Törökország a nála lévő 2,5 millió migráns után nem a jelenlegi Törökország-EU megállapodás után neki járó 6 milliárd eurót (1851 milliárd forint) követelhetne, hanem ennek több mint százszorosát.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2016. október 01. 23:09
Lécci valaki idézze már az alkotmányból azt az előírást, ami szerint egy népszavazási eredmény felülírja az uniós jogot. Köszi.
moricka13
2016. augusztus 16. 10:46
Kálmán Olgánál Németh Péter és Csintalan jól megbeszélték, hogy miért sunyi a feltett kérdés. Ők csak tudják, rutinból! Brüsszel sem hajtott még végre semmit a tavalyi kvótákból sem, nemhogy azok, akik a 28-ból sunnyogva elfogadták, csak éppen semmit nem tettek a végrehajtás érdekében. És még hol vannak, akiket akaratuk ellenére szét akarnának osztani? Hányan maradnának is ott és hogyan tudnák ott is tartani őket? Erre még senki nem mondott semmit.
kamasuka
2016. július 11. 11:07
http://tutiblog.com/miert-szegyen-az-ha-soros-ugynoke-vagy/ :)
drkovax
2016. június 08. 01:11
Az EB nem írhatja felül az uniós alapszerződés. A kvótával túlterjeszkednek a jogaikon. Lesz egy írott jogi korlát, hogy senki nem mondhatja, hogy a szuverenitásunknak erről a szeletéről is lemondtunk volna. (Egyébként a népesség etnikai arányainak megváltoztatása az ENSZ emberjogi egyezménye szerint bűncselekmény ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!