Újságcikkekkel mintázott szobrot készített a 100 éve született Szipál Mártonról egykori mentoráltja

2024. május 06. 19:34

Tarkabarka nyakkendők, színes öltönyök, meghökkentő szemüvegek: 100 éve született Szipál Márton fotóművész, akiről Megyeri János szobrászművész készített különleges szobrot.

2024. május 06. 19:34
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Száz éve született Szipál Márton. Fotó: Wikipedia

 

Egyszer azt kérdezték Szipál Mártontól, mit választana, a pénzt, az egészséget vagy a szerencsét. Szipálos választ adott: „A szerencsét! Tudjátok mennyi egészséges milliomos utazott a Titanicon?”

Édesapja udvari fényképész volt, ám kezdetben ő csak a retusálólányok miatt sürgött-forgott az apja műtermében. Aztán őt is magával ragadta a fotóművészet. Münchenben tanult, a második világháborúban saját bevallása szerint vadászpilótaként szolgált, 1946-ban pedig megnyitotta az első műtermét Debrecenben. 

1956-ban a forradalom idején éppen húsz kiló krumplival baktatott hazafelé, amikor a haverja rábeszélte, hagyják el az országot. 

Jó kalandnak tűnt és az is lett. Nem sokkal később ugyanis Szipál Márton Hollywood elismert fotósa lett. Los Angelesben lett villája, a garázsban egy Bentley és egy Rolls-Royce parkolt, a Szipál-partikon pedig világhírű színészek adták egymásnak a kilincset. A barátja volt Jimi Hendrix, ő fotózta Priscilla Presley-t és kiváló viszonyt ápolt a Csupasz pisztolyból ismert Leslie Nielsennel is. 

Szipál Márton nagy művész volt és bohém ember.
Fotó: Arcanum/Magyar Nemzet

1997-ben, 73 évesen aztán úgy döntött, 41 év után hazaköltözik Magyarországra. Hozta magával a színes öltönyöket, fura nyakkendőket és a karakteres szemüvegeit. Megyeri János szobrászművész mentorának tartotta Szipál Mártont, akit akkor ismert meg, amikor jelmeztervezőként is alkotott. „Még 1997-ben történt. Marci divatfotókat készített a jelmezeimről, s egyből kiderült, amit addig is sejtettem, hihetetlen szeme van a világra. Ráadásul ő volt az első ember, aki nem udvariaskodott, mismásolt a munkáim láttán, hanem őszintén elmondta a véleményét. Neki hittem el elsőként, hogy jó, amit csinálok” – mondja Megyeri János, akinek a jelmezei a Hídember című filmben is feltűntek később, no meg az Andrew Lloyd Webber által írt Jézus Krisztus szupersztár című világhírű musicalben. A szobrász azt is elárulta, rendszeresen feljárt Szipál budapesti, Falk Miksa utcai lakásába, a fotóművész pedig minden kiállítására, szoboravatására elment.

 Marci egészen egyedi karakter volt. A hetvenes évekből itt maradt ruháiban, a különleges szemüvegeiben meghökkentő hatást keltett. 

Talán éppen a külsőségek miatt a bulvár talált rá igazán amikor visszatért Magyarországra, pedig mellette egy nagyon komoly művész volt” – emlékezett a szobrászművész. 

Megyeri János és a Szipál Mártonról készült különleges szobor.
Fotó: Megyeri Art Management

Megyeri János mentoraként tekintett Szipál Mártonra és mikor a fotós meghalt, az első gondolata az volt, hogy szobrot készít róla. Végül egy portré mellett egy különleges papírmasé-szobrot alkotott, amelyre Szipálról szóló újságcikkeket kasírozott. A szobrászművész szerint Szipál még nem került az őt megillető helyre: 

„Bár csak nyolc éve hunyt el, ám mintha kezdené elfelejteni az ország. 

Éppen ezért jó lenne, ha a Falk Miksa utcában, a lakhelyéhez közel egyszer lenne róla egy bronzszobor. Én örömmel megalkotnám. Abban biztos vagyok, hogy harminc-negyven év múlva a helyére kerül a Szipál-életmű, az utókor hálásabb lesz vele szemben, de felteszem a kérdést: miért várjunk addig?” – összegzett Megyeri János

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­z­­­i n­­i­­­m­f­o­­­m­­á­­­n­­­i­á­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
2024. május 07. 01:02 Szerkesztve
Ez is egy ünneplésre méltó dísz buzi volt, öt feleség ellenére? Róla fog megemlékezni Csák János Kulturális és Innovációs Miniszter, a Budapest Pride megnyitóján?
Tara Verde
2024. május 07. 00:11
....Egyszer azt kérdezték Szipál Mártontól, mit választana, a pénzt, az egészséget vagy a szerencsét. Szipálos választ adott: „A szerencsét! Tudjátok mennyi egészséges milliomos utazott a Titanicon?”....... A válasz sokat elmond Szipálról.... Azért valljuk be, elég sok egészséges és beteg milliomos is megmenekült a Titanicon, meg a kutyuskájuk is, ellenben elég sokan haltak meg, akiknek csak a fedélközbe volt jegyük. Aki milliomos volt, és nem menekült meg a Titanicról az vagy hülye volt, vagy tüdőgyulladást kapott a félig feltöltött mentőcsónakban.
Namond
2024. május 06. 22:52
Szipál Márton egy gyenge Salvador Dali utánzat, egy műmájer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!