A hitelminősítőknél érzékelhető egyfajta szereptévesztés

2016. április 19. 13:33

Nem szabad összekeverni a demokrácia állapotát vagy az éppen aktuális tankönyveknek megfelelő gazdaságpolitikát a hitel-visszafizetés képességével.

2016. április 19. 13:33
Szabó László
Index

„Ma a hitelminősítők komplex gazdaságpolitikai értékelést adnak egy adott országról, és a fő makroszámok mellett sokat foglalkoznak a politikával és az intézményrendszerrel. Ez természetesen indokolt, de nem szabad összekeverni a demokrácia állapotát vagy az éppen aktuális tankönyveknek megfelelő gazdaságpolitikát a hitel-visszafizetés képességével.

A kötvényeket megvásárló hitelezők ugyanis nem emberbaráti célból vásárolják a kötvényeket. Egyszerűen kamatot akarnak és a tőkéjük visszafizetését. Ezért örvendeznek, ha egy csomó embert kirúgnak a közszférából (kisebb költség, kisebb deficit), és egyáltalán nem sajnálják a nyugdíjasokat, főleg, ha a nyugdíj helyett kamatfizetésre megy el a pénz, azaz ők kapják meg a nyugdíjasok helyett.

A hitelezés egy kemény, kapitalista folyamat, annak minden előnyével és hátrányával.

A demokrácia, a gazdaságpolitika és a hitel-visszafizetési képesség között persze van összefüggés, de az nem függvényszerű. Vannak ugyanis demokratikusan működő országok, amelyek a csőd szélén táncolnak és vannak AAA minősítésű országok, ahol egy nem túl transzparensen működő büntetőügy végén levágják a kezed, ha lopással vádolnak. (Ez lehet, hogy már nem igaz, mert Szaúd-Arábia éppen most vesztette el az AA minősítését. Nem, nem a kézlevágások miatt, az nem zavarja a minősítést, csak lement az olajár.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. április 19. 18:30
"A hitelminősítőknél érzékelhető egyfajta szereptévesztés" Ebben tévedsz, Laci, a hitelminősítőknek éppen EZ a szerepe, hogy rászereljék az eladósított országokra (és karban tartsák) a pénzszivattyút...!
mustarharmas
2016. április 19. 18:24
Pontos!
aleb19
2016. április 19. 16:54
mar Jozsef Attila is megirta: "Jogállamban a pénz a fegyver" ez van... a hitelminositok is csak egy eszkoz, hogy a gyarmatokat hatekonyabban kizsigereljek ebben a jogallaminak csufolt haboruskodasban
Übermayer
2016. április 19. 15:02
az 5 éves CDS felár alapján (amit a piac áraz be) 2-3 fokozattal kellene magasabban lennünk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!