Ukrajnában teljesítménydeficit van

2016. április 20. 09:35

Kárpátalja négy uniós tagállammal határos, ami a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztésére egyedülálló lehetőségeket teremt.

2016. április 20. 09:35
Lőrincze Péter
Magyar Idők

„Érdemes pár szót szólni a kis- és közepes vállalkozói szektor (kkv) helyzetéről Ukrajnában. Egy hitelgarancia-alap létesítése folyamatban van uniós segítséggel, ez mindenképpen előrelépés. A kisebb cégek viszont képtelenek olyan körülmények között fejlődni, hogy a helyi valutában folyósított hitelek kamata 25–35 százalék. Nincs olyan cég, amely ilyen rátát ki tudna termelni. (Persze ahhoz, hogy a számokat minősíteni tudnánk, jó volna ismerni a bebukott hitelek arányát és az árfolyamkockázat mértékét.)

Az viszont biztos, hogy egy állami kamattámogatás, a már említett garanciaalappal együtt, ösztönözhetné a kkv-hitelezést. Megfontolandó e téren a pozitív magyar tapasztalatok – gondolok elsősorban a 2002 óta sikeres Széchenyi-kártyára – átadása. Erről megkezdődött az eszmecsere az ukrán kamarával. A gazdasági együttműködést keresőknek célszerű volna gyakrabban ellátogatniuk a 22 megye fővárosaiba is.

Végezetül egy szó Kárpátaljáról. A megye négy uniós tagállammal határos, ami a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztésére egyedülálló lehetőségeket teremt. A magyar cégeknek, érdekképviseleteknek, ilyen a régió iránt már régóta érdeklődő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, nem csupán a helyi magyar vállalkozásokkal, hanem az ukrajnai gazdasági szervezetek megyei ágaival is aktív együttműködést kell kiépíteniük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. április 20. 11:47
Kárpátalja helyzetét egyszerű lenne megoldani. Csatlakozzon Magyarországhoz és így sokkal jobb helyzetbe kerül!
áfonya
2016. április 20. 10:31
Brüsszel minden olyan eus országot tönkre tesz amelyek a régi eus tömörülés után csatlakoznak hozzájuk ,,,megmaradnak a gazdag országok ahonnan a brüsszeli vezéreket választják ..Eus gazdag kapitalista országok mindig gyarmattartók voltak ,gyarmatokból gazdagodtak kiaknázták kincseiket,,most meg az eus országokból a munkaerőt szipolyozzák ki .Most mi vagyunk a fenhatóságaik alatt mint gyarmat.
áfonya
2016. április 20. 10:22
Ahova Amerika az eu beteszik a lábukat ott szegénységet polgárháborút megszállást pusztítást ,legujabb eus keresztényeket üldöztetnek megszállókkal ,eus országok nyakára barbárokat szállítanak be mint megszállókat ,nemzeti érzelmű országok önrendelkezését elveszik.Tipikus kommunista módszerekkel.
3M..
2016. április 20. 10:16
"Dmitrij Jaros, az ukrán Jobb Szektor volt vezetője szerint Ukrajna még 2016. folyamán több részre szakadhat." http://www.hidfo.ru/2016/04/ev-vegere-megszunhet-az-ukran-allamisag/ A próféta szóljon Jarosból. Ősi földünk minket illet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!