Járhat-e kirúgás a kommentért?

2016. április 11. 07:28

Nem rendel többé cikket Aczél Endrétől a Népszabadság, miután a lap régi munkatársa szexista kommenteket tett közzé a Facebookon. Jogszerűen járt el a Népszabadság, vagy a szólásszabadság sárba tiprásával, vélemény alapú diszkriminációval állunk szemben?

2016. április 11. 07:28
Dojcsák Dalma
A TASZ jelenti

Abban az esetben, ha valakinek újságíróként az a munkája, hogy közzétegye a politikai véleményét, joggal várhatja el az újság, hogy ez a véleménye egybeessen a sajtótermék meggyőződésével. Ha az újság szerkesztősége köteles lenne minden véleményt válogatás nélkül közzétenni, joggal tarthatna attól, hogy előbb-utóbb elpártolnának az olvasói és lehúzhatja a rolót. Ehhez hasonlóan, ha tovább kellene alkalmaznia egy olyan munkatársat, aki nyilvánosan az újság számára vállalhatatlan hangot üt meg, saját hitelességét kockáztatná. Ha Aczél tördelőként dolgozott volna a Népszabadságnál, a lap nehezebben tudná megvédeni a döntést, hogy megvált tőle. Így azonban jól igazolható, hogy nem szeretné a lap, hogy egy nyíltan szexista szerzővel azonosítsák és emiatt pártoljanak el tőle az olvasók.

Hasonlít az eset a néhány hónappal ezelőtti Ákos-ügyre, amely arról szólt, hogy a popénekes szexizmusa miatt szeződést bontott vele az egyik nagy szponzora. Ahogyan akkor sem, most sem jár jogsérelemmel, hogy a XXI. századi magyar társadalomban egyre több cég dönt úgy, hogy nem fektet pénzt olyan véleményvezérekbe, akik középkori eszméket hirdetnek a nőkről.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 01. 12:55
Milyen mázli, hogy Aczél elmúlt, mondjuk negyven évnyi terméséből most akadt a Népszabadság olyanra, ami vállalhatatlan. Vagy lehet, hogy nem olvasták a náluk megjelent cikkeit?
Selamat
2016. április 25. 16:04
Azért én úszónő módjára elalélok a gyönyörtől, mikor egy Taszos védelmébe veszi azokat a BALoldali díszpintyeket, akik kirúgják a kollegájukat annak magánvéleménye miatt. Mondom, magávéleménye miatt. A Taszosok nem hogy nem védik az eddigi harcostársukat, hanem még nagyobbat rúgnak belé. Mert Soros gazda úgy ízente. Érdekes időket élünk manapság. Nekem egyre jobban tetszik, ahogy minden ok nélkül saját magukat nyírják ki a nyílt színen. Főúr! Egy kávé rendel ;)
egysegelem
2016. április 24. 12:29
Aki ilyen kerdest egyaltalan feltesz, arrol sajnos leri, hogy halovany fogalma nincs a szolasszabadsagrol.
Dénia
2016. április 24. 12:18
Látszik, hogy tényleg nem érted, amit mondtam. Olvasd el, amit mindjártnak írtam. Hátha akkor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!