Mondhat-e valamit Jamie Oliver a szoptatásról?

2016. március 30. 18:02

Nem megy, hogy ki sem lehet mondani a tényeket, mert ha valaki kimondja, akkor az már – ebben az esetben – „szoptatásnáci" – a feminfósok rendkívül kreatívan megalkotott kifejezésével élve.

2016. március 30. 18:02
Kóczián Mária
Talita

Nem megy, hogy ki sem lehet mondani a tényeket, mert ha valaki kimondja, akkor az már – ebben az esetben – »szoptatásnáci« – a feminfósok rendkívül kreatívan megalkotott kifejezésével élve. Bár lehet, hogy csak angolból fordították, mert megtetszett nekik. És az sem megy, hogy agresszív, közönséges stílusban védem a nők jogait. Merthogy örök aranyszabály, hogy az agresszivitás agresszivitást szül. Így aztán partnereik, akikkel problémákat meg lehet oldani, soha nem lesznek, csak harcostársak és ellenfeleik... És már itt is van a nagy feminista háború, amit valamiért annyira szeretnek. Vajon miért?

A szoptatás valóban nem könnyű és kényelmes – minden nő számára. De vannak nők, akik számára az. Gondolom, ha nem így lenne, nem szoptatnának akár a gyerek óvodáskoráig – amit én nem tudtam elképzelni, de vannak nők, akiknél ez teljesen jól működik. És az is igaz, hogy »már a tejbelövellés sem egy leányálom«, de mégis, ez egy olyan testi folyamat, amely szükséges a szoptatáshoz. A mellgyulladás is gyakori és nagyon fájdalmas probléma, ez is igaz, de mindig megvan az oka – amire rá lehet találni, ha valaki akarja... Döbbenten látom, hogy a nők többségének fogalma nincs arról sem, hogy szoptatás alatt nem érdemes nehéz fizikai munkát végezni, mert az is okozhat mellgyulladást és a tej elapadását is. És általában: az anyák alig tudnak valamit a szoptatásról, és az, hogy »nők nem tudnak szoptatni«, gyakran emiatt is van. Úgy gondolom, a hisztérikus rázkódás »senkinek nincs joga hozzá« helyett érdemesebb lenne arról írni, hogy mihez lenne joga a nőknek, akik szoptatni szeretnék a kisbabájukat. A széleskörű tájékoztatáshoz mindenképpen – ha már a természetes női közösségek nem léteznek, és az idősebb nőrokonok sem segítenek a saját tapasztalataik őszinte feltárásával sem a szoptatás, sem a várandósság, sem a szülés és csecsemők ellátása terén. Mert igaz, hogy gyakran inkább elrettentenek a rossz tapasztalataik hangoztatásával, vagy pedig álomszerűen ideális képet festenek ezekről a dolgokról. Sajnos a kórházi »szoptatós nővérke« segítsége sem elég. De szerencsére van számos szoptatási tanácsadó szervezet, portál, amelyeket felkeresve lehet közelebb kerülni a sikeres szoptatáshoz. 

Ehhez viszont az kell, hogy a nők akarjanak szoptatni, sőt: vágyakozzanak arra, hogy szoptatni tudják a gyermekeiket, mert az – bátran kimondom: minden nehézség ellenére is páratlan élmény, amit nem érdemes kihagyni. És miért is kéne, hogy könnyű legyen? A legnagyobb dolgok az életben egyáltalán nem könnyűek, hanem igénylik azt, hogy odaszenteljük magunkat nekik: ilyen a nők életében a várandósság, a szülés, a szoptatás, a férfiaknál pedig az apaság felvállalása, annak gyakorlati következményeiig, a pelenkázástól addig, hogy megtanítsák gyermekeiket dolgozni, felelősséget vállalni. Ezek a dolgok bizony nehezek, és egy cseppet sem lesznek könnyebbek akkor, ha valaki elkezdi mantrázni, hogy senkinek nincs joga azt mondani, hogy – adott esetben – a szoptatás a legjobb táplálási módja a babáknak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2016. március 31. 10:47
...műbalhé mindenütt.
MZ/X
2016. március 31. 08:23
Gondolom, Dzsémi, úgy általánosságban beszélt a szoptatás előnyeiről, nem azokat bírálta, akik akarják, de nem megy, hanem azokat, akik eleve meg sem próbálják ilyen-olyan kényelmi okokból... „szoptatásnáci" - ez feminális, izé... fenomenális...
pollip
2016. március 30. 19:33
Rokonok vagyunk! A valóság igazi értelmében! Keressük egymást!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ellensúly
2016. március 30. 18:45
Pedig a sztárszakács jó elvtárs: pózolt ő már kommunista tömeggyilkost ábrázoló pólóban. (Amitől persze szalonképes maradt. Bele sem merek gondolni, mi történt volna egy jóval kisebb súlyú náci figura esetében.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!