Hát, pénz, az nincs, elvtársak

2016. február 08. 11:57

Csak idő kérdése volt, hogy bebizonyosodjon: az oktatás és az egészségügy mint nagy elosztórendszerek állami oltalomba vétele és ingyenességének fenntartása populista hazugság, amely szükségképpen magában hordozza a kassza kiürülésének lehetőségét.

2016. február 08. 11:57
Nehéz-Posony Márton
Kapitalizmus

Amikor az egészségügyi vagy a közlekedési dolgozó, illetve a pedagógus tüntet, érdemes lenne azért is tüntetnie, hogy a politika végre őszintén beszéljen a választókhoz: az állami finanszírozás ezekben a rendszerekben nem fenntartható, és nem is indokolt fenntartani. Fokozatosan el kell indulni abba az irányba, hogy ezek a rendszerek (a közoktatást talán kivéve, de a felsőoktatást feltétlenül ideértve)önfenntartók legyenek, hiszen értékkel bíró szolgáltatást nyújtanak, semmi nem indokolja tehát, hogy ingyen járjanak. Megörököltük a helyzetet, és azt a néhány bátortalan reformkísérletet elsöpörte a populizmus.

De pénz, az ettől nem lesz több.

Pénz akkor lesz, ha szakítunk többek között azzal a hazugsággal is, hogy a külföldi befektetések itt nem kívánatosak, és a Nyugat csak ne mondja meg nekünk, hogy mit tegyünk, vagy ne tegyünk. Külföldi befektetések és az EU támogatása nélkül az ország biztos éhhalálnak néz elébe, különösen, hogy Oroszország most szintén kissé megroggyanni látszik.

Ha ellenben az ország felvállalná, hogy a nyugati értékvilág része, amelynek alapköve a pacta sunt servanda, és erőforrásait a gazdasági szükségleteknek megfelelő szakemberek képzésébe fektetné, továbbá kiszámítható lenne a jogrendszere, akkor lenne pénz, és akkor az embereknek is lenne pénzük megfizetni akár a magánegészségügyi szolgáltatásokat, akár az alternatív tömegközlekedést, vagy az alapítványi és magániskolákat.

Az összefüggés ennyire egyszerű.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alabanda
2016. február 08. 23:22
Amerikára gondol a kedves szerző? No, akkor nézzen ott most egy kicsit jobban körül! *** Amúgy mit szól ahhoz, hogy lehetséges egy alternatív lehetőség, nevezetesen, hogy a közoktatás nem egészen szolgáltatóipari termék, azon felül nem magánvállalkozás, hanem alapvetően az állam feladata, és hogy ha ezt az állam nemcsak mondja, hanem valóban föl is fogta, akkor kell legyen rá bőven elegendő - értelmesen fölhasznált - pénz? (Klebelsberg idején valahogy nem az aranykort éltük, úgy emlékszem, de ő azért elég jól teljesített...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!