Humánpolitika

2016. január 06. 07:23

Csúnya dolog mások zsebében turkálni, de még sokkal csúnyább az, amikor keményen dolgozó emberek a saját zsebükben turkálnak, és nem találnak semmit.

2016. január 06. 07:23
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„2010-ben jött az Orbán-kormány, és első intézkedései között volt a bérplafon bevezetése, mondván, honi viszonyok között havi 2 millió forinttal is remekül megfizetik az állami cégek vezetőit, főleg azon vállalatokét, amelyek költségvetési támogatásból tartják fenn magukat. Ezzel az intézkedéssel a lakosság döntő többsége egyetértett, ami nyilvánvalóan a lopakodó demagógia veszélyére utal. Tavaly szeptemberben megváltoztatták a szabályozást, így a pénzügyi szektorban dolgozó vezetők adható alapbérét 5 millió forintban határozták meg. Az energiaszolgáltatók és a stratégiailag kiemelt vállalatok vezetői 4 milliót, a többi állami vezető 3 milliót kaphat.

Azóta kiderült, hogy a MÁV Zrt., de a villamos művek meg a vagyonkezelő is pénzügyi szektor, ezért ezeken a helyeken is ötmillió adható, ami a lehetséges prémiumot is figyelembe véve évi 40 milliós fizetésemelést tesz ki. A BKV vezetői egyelőre még csórók, csak 27 alkalmazott keres egymilliónál többet, és a vezérnek sincs több 1,8 milliónál. De ami késik, nem múlik.

Persze csúnya dolog mások zsebében turkálni, de még sokkal csúnyább az, amikor keményen dolgozó emberek a saját zsebükben turkálnak, és nem találnak semmit. Márpedig a pénzügyi tevékenységet folytató vasúttársaságnál a dolgozók nem örülnek tiszta szívből a vezetőiket ért megtiszteltetésnek. Hiszen a vezér egy hónap alatt keres annyit, mint a beosztottak két-három év alatt. Ritka az olyan dolgozói öntudat, amelyik az ilyesmit büszkén éli meg.

Pedig a kormány stratégiája világos. A nettó minimálbér idén végre meghaladja a 2009-es szintet. Ideje volt az állami vezetők javadalmazását is hozzáigazítani a régi szinthez.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2016. január 06. 07:47
Amikor a vezért pár mrd-ért stadiont épített a kertjébe akkor ezen mit kell meglepődni? Ez a zsinórmérték.
szkeptikus
2016. január 06. 07:40
Tegnap Csepreghy államtitkár bejelentette, hogy a svéd modellt akarják követni, ahol a munkavállalók 10 százaléka dolgozik a közszférában, a többiek a versenyszférában. A "svéd modell" lényeges eleme a többkulcsos, progresszív adózás is. Most nem tudom idézni a linket - megpróbálom megkeresni a neten - ahol az egyes országokat a jövedelem-különbségek mértéke szerint rangsorolták. Svédországban jóval kisebbek a jövedelem-különbséget, a svéd modell ezen elemének átvétele is megfontolandó lehetne.
balbako_
2016. január 06. 07:32
Demagógia Simicska a neved! Egyébként a mi Lajosunk annyit keres, mint a takarítónő a Közgépnél ugye?
áfonya
2016. január 06. 07:31
2002-2010 években az mszp-szdsz a zsebeket kifordította hazudtak éjjel nappal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!