Populizmus nincs

2016. január 06. 20:58

Orbán Viktor tudatosan tervező, megfontolt, ügyes, elitista manipulátor, a rendszeréhez hű új uralkodó osztály megteremtője.

2016. január 06. 20:58
Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu

»közösségi« beszédmód ellenére se a nacionalisták (ameddig léteztek, hiszen ma már csak etnicisták vannak, a nacionalizmus halott, akkor is, ha ezt a megnevezést – tévesen – azokra is ráillesztik, akikre nem illik), se a szocialisták nem populisták. Se a »nemzet«, se az »osztály» nem azonos »a néppel«, amint azt voltaképpen mindenki tudja. Az olyan baloldali, egyenlősítő nacionalista, mint Petőfi Sándor se volt populista, mert föl akarta világosítani, meg akarta nevelni, át akarta alakítani a népet, bár csodálta – különösen polemikus éllel, a züllöttnek tartott nemességgel szemben. A populisták úgy csodálják a népet, ahogy van. Viszont a juhász, aki bánatában nagyot üt a szamár fejére, nem csodálatra méltó.

Megjegyzendő azért, hogy (főleg) Észak-Amerikában vannak »jobboldali populisták«: ebben a sajátos esetben ezek az emberek az elitek (közelebbről: »a liberális elitek«»védencei« ellen fordulnak, a »védencek« a többségi fehér »kisember« számára fenyegetőnek tetsző, »kiváltságosnak« vélt kisebbségek: feketék, őslakosok (indiánok, eszkimók), latin-amerikai (korábban: kelet- és dél-európai) bevándorlók, melegek, »emancipált nők« – a »liberális elitek« azért védik őket, mert nem értik a dolgot (they don’t get it), nem értik »a népet«, a keményen dolgozó fehér többséget. Ez azonban hamis populizmus, mert senki se lehet »népebb«, mint a feketék és a bennszülöttek vagy a munkát kereső bevándorlók, ír, olasz, lengyel, magyar, szlovák, ruszin, mexikói parasztok, a gettók koldusai, a kínai kulik és prolik.

Azok, akik a populizmusról szavalnak (mint Vivien Schmidt ezen a fölületen,) azestablishment nevében, mind az új baloldali mozgalmakat, mind az újfasisztákat, mind a konzervatív, etnicista, oligarchikus féldiktatúrák vezetőit »populistának« nevezik, amivel nem mondanak az égvilágon semmit, legföljebb annyit, hogy Schmidt professzornak egyikük se tetszik: emiatt nem lesznek egyformák. Ez csak az elemzői képesség csődjét illusztrálja. Nagyszájú demagógok minden irányzatban találhatók, ám ez a kellemetlen politikai beszédstílus: nem irányzat. Avval semmire se megyünk, ha olyasmivel bíráljuk, pontosabban: támadjuk Orbán Viktort, amiben történetesen nem ludas. (Mindezt egészen másképp látja Hont András a HVG 2015. karácsonyi-szilveszteri számában.)

Orbán Viktor tudatosan tervező, megfontolt, ügyes, elitista manipulátor, a rendszeréhez hű új uralkodó osztály megteremtője. Ő igazi komprádor kapitalista, akinek a rezsimje egy pillanatig se állana fönn a multinacionális vállalatok, az európai pénzinjekciók és a Nyugatra kivándoroltak hazautalásai nélkül. Ő csak azon a térfélen játszik, ahol a versenyképtelen hazai tőkés szektor működik, annak csakugyan teljhatalmú kényura, de ez nem a magyar gazdaság lényeges része. Ezen a térfélen koncentrálja a hatalmát, amelyet egyre inkább monarchikus (hamis) aranyozással fényesít, lásd a királyi Vár elfoglalását meg a Magyar Nemzeti Bank tipikus újgazdag, parvenü pénzszórását. Ezt a vádló »populista« dumát jó lenne hanyagolni, ha valaki meg szeretné érteni, hogy mi folyik itt. Ez csak ködösítés. Erre van a legkevésbé szükség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. január 07. 13:46
Gáspár! Te ilyen középfokú tudósember lennél vagy mi mégis, hogy vagy képes ex catedra kijelenteni, hogy a nacionalizmus halott? És ez csak az első mondat. De akkor minek olvassam tovább?
Vezetéknév Utónév
2016. január 07. 13:30
TGM-nek alapvetően igaza van, óriási a káosz a fejekben nálunk a politikai kategóriákat illetően. Amit itthon jobboldalnak neveznek, az a nemzetközi szakirodalomban a konzervativizmus ellentéte vagy szélsőjobboldali paródiája. Hasonló fogalmi zavarok vannak a baloldal és a liberalizmus körül, amelyeket sokan - tévesen - szinonímaként használnak. Viszont Orbánnal kapcsolatban a populizmus, bármilyen homályos is a kifejezés, nem teljesen alaptalan (bár lehet amellett érvelni, hogy ez is csak orbáni szerepjáték). A Fidesz elitellenességére jó példa a polgári körözés, az ellenzéki ügyeskedés a népszavazásokkal és a régi elit cseréjének fülkeforradalmas mítosza. És a többi populista téma is tettenérhető: az "emberekre" való állandó hivatkozás, a különböző társadalmi csoportok és intézmények elleni demagógia, a nemzeti önvédelmi retorika, ill. a közvetlen véleménynyilvánítás látszata (nemzeti konzultáció, békemenet). Orbán azonban túlmegy a populisták közhelyein és egyre nyíltabban a demokráciát csak látszatként megőrző autokráciák felé nyomul illiberális, voluntarista rendszerével. Jó lenne tudni, hogy TGM milyen egzakt politológiai fogalmakkal írná le ennek felépítését és működését azon túl, hogy Orbán "ügyes, elitista manipulátor" vagy "etnicista, oligarchikus kapitalista". Ennek kifejtése sajnos ezúttal is elmaradt.
teljesenertelmetlen
2016. január 07. 12:11
:))))))) Új elit mi? És akkor miért választja meg újra és újra az istenadta nép, ha neki annyira rossz? :)))))))))))))) Elárulom: azért, mert aki akar, az előre tud jutni. Aki szar szakmát választott vagy tehetségtelen, lusta, az meg ne Orbánban keresse a sorsa kulcsát, hanem a saját kezében.
Valodi
2016. január 07. 12:03
"Orbán Viktor tudatosan tervező, megfontolt, ügyes, elitista manipulátor, a rendszeréhez hű új uralkodó osztály megteremtője." Még ilyet! TGM megdícséri Orbánt! Most ébredt csak fel? Mások már korábban felismerték a Főnök következetes zsenialitását: "Kezdettől arra törekedett, hogy híveit centralizált, mozgalmi pártként szervezze meg. A párttagok kötelesek utasításait ellentmondás nélkül teljesíteni. A központosított struktúrát és a feltétlen engedelmességet, a katonai típusú szerveződés alapvető elveit alkalmazza politikai szervezetben Magyarországon. Új vonása tevékenységének a kettős szervezés, a legális és illegális tevékenység gyakorlata. A nyíltan fellépő párt mellett létrehozott egy titkos –gazdasági - mozgalmat is. A rokonpártok alapítóitól eltérően - úgy vélekedik, hogy nem elegendő részleges reformokat hirdetni. Teljes rendszerváltozást, forradalommal felérő átalakulást visz végbe, melynek egyetlen garanciája saját pártjának totális hatalma."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!