Csak egészség ne legyen

2015. november 30. 14:07

Ez az állami eü egy fos, aki csak teheti, keresi a privát vészkijáratot, tízből hatan már igénybe is vettek valamilyen fizetős magán eü-szolgáltatást. Kár, hogy ez az új kétharmad egyelőre nem váltható politikai tőkére.

2015. november 30. 14:07
Seres László
Seres László
hvg.hu

A magyar egészségügyi ipar hosszú évtizedek óta teljes erőbedobással, elképzelhetetlen mértékű közpénz felhasználásával azon dolgozik éjjel-nappal, hogy minden legyen, csak egészség ne.

Egyetlen velünk élő területen sem annyira látványos a reálisan létezett szocializmus túlélőereje, kreativitása és lobbiképessége, mint az egészségügyben. Sehol sem virágzik annyira az állami tulajdonlásból-menedzselésből fakadó kollektív felelőtlenség és lelketlenség, a hiány és a pazarlás kettőssége, a szigorú hierarchia, ahol a páciens van legalul, a kiszolgáltatottság, a megalázottság, és főleg a hálapénz nevű intézményes korrupció, valamiféle piacot imitálandó.

A hálapénz nem maradhatna fenn ennyire makacsul, ha nem éltetné az az igényünk, hogy azzal a jövendő méltányos eü-ellátásba invesztálunk, azaz nem hálát érzünk azért, amiért valaki szánalmas fizetése dacára is elvégzi a munkáját, hanem alapszintű, normális miheztartást szeretnénk pluszpénzért. Teljesen egyértelmű, hogy ez – jelenlegi – állami, »ingyenes« keretek között elérhetetlen vágyálom. Ugyanezt a piaci logikát kérjük számon a nyugdíjaknál is, amikor arra panaszkodunk, hogy hány évig fizettük a járulékot, és csak ennyit kapunk. Holott a kettő között soha nem volt kapcsolat, helló.

Ráadásul érdemes észrevenni, hogy a vizitdíjas kétharmad létrejöttével semmi új nem történt: az elmúlt években több kutatás is ezt a privatizáló trendet jelezte, sőt, valószínűleg már a »szociális népszavazás« idején is pontosan tudta mindenki, mekkora fos az állami eü, csak éppen erősebb volt a gyurcsánytakarodj. A Róbert Károly magánkórház és a Szinapszis Kft. felmérése szerint a »járulékfizetők méltányosnak tartanák, ha az OEP-nek befizetett összegegeket felhasználhatnák, amikor magán egészségügyi szolgáltatás vesznek igénybe«, ugyanis csupán 9%-uk »gondolja azt, hogy a járulék összege és a szolgáltatás minősége is megfelelő.«” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2015. december 01. 10:37
A munkaképes lakosság egy jelentős része csak a legális jövedelme után fizet eü-járulékot, miközben ugyanolyan ellátásban részesül, mint aki az utolsó fillér jövedelme után is befizeti azt, az esetek nagy részében annak többszörösét. Nem beszélve azokról a fiatalokról, akiknek nincs legális jövedelmük, és mivel még egészségesnek érzik magukat egyáltalán nem fizetnek sem eü, sem nyugdíjjárulékot. Azokat a szolgáltatásokat, amit fizetőssé tettek, amik egy kis bevételt is jelentenének, azokat mnd kiszervezték, eladták. A magánprakszisokban az orvosok degeszre keresik magukat, sokszor az eü intézményeiben, eszközeivel, gyógyszereivel, sokszor számla nélkül. Aki csodálkozik, hogy ilyen szegény az EÜ, az nézzen meg egyszer egy kimutatást, amit kezelés után kap. El fog képedni, hogy mi mindent számolnak fel, így aztán nincs annyi pénz, ami el ne tűnne az egészségügyben.
Syrius Black
2015. december 01. 08:42
Nem bírom Seres zsidrák búráját, de igazat beszélt. Ha ugyanezt egy Huth Gergely nyomná a fületekbe, biztos nem unlájkolnátok.
Brigadéros
2015. november 30. 21:56
Igazad van, az egészségügyben valóban sok minden fos...Kár, hogy a HVG is azzá lett...kortünet??!
luisbathhelena
2015. november 30. 21:49
Seres úr, mint 29 éve egészségügyi dolgozó elárulok egy titkot: a WHO szerint az eü ellátórendszer mindössze 9 (KILENC) százalékban felel az egészségügyi állapotunkért minden országban. A többi a környezeten, stresszen , élelmiszeren és az EGYÉN ÉLETMÓDJÁN múlik. Na ez utóbbira tesznek MO-n, de gyógyítsanak meg 1 nap alatt! Mégis minden félművelt hülye újságíró felhatalmazva érzi magát hogy megszakértsen egy ennyire komplex rendszert csak azon az alapon, hogy neki is van egészsége. Persze nem független teljesen az eüre fordított összegektől de ilyen alapon az USA-ban kéne a leghosszabb ideig élni. Albánia: Férfiak: 74.78 év Nők: 80.34 év Az Usa nemigen különbözik, holott az összegek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!