A világ legsötétebb anyaga

2015. október 26. 11:03

Sikerült előállítani olyan nanocsöveket, melyek a fény 98%-át képesek elnyelni, a találmány a napelemek gyártását forradalmasíthatja.

2015. október 26. 11:03
Jamie Condliffe
Gizmodo

A szaud-arábiai King Abdulla Egyetem Tudomány és Technológia karán sikerült olyan karbon nanocsöveket előállítani, melyek tökéletesen elnyelik a fényt (98-99 százalékát). A miniatűr csöveken egy kis cilinder is segít a fény becserkészésében, 400 és 1,400 nm közötti spektrumot képes elnyelni és független attól milyen szögben érkezik. A találmány azért hozhat nagy áttörést, mert az eddigi kísérleteknél használt anyagoknál 26%-al nagyobb hatékonysággal működik.


Az új anyag kikísérletezéséhez a dél-ázsiában honos fehér galacsinhajtó bogár adta az ötletet, olyan kristályos anyag van a kitinpáncélja felületén, ami visszatükrözi a fényt. Itt a "sötét fényelnyelő anyag" készítésekor ennek pont az ellenkezőjét alkották meg, vagyis annyi fényt nyel el, amennyit csak képes. A jövőben ezt a nanocsöves megoldást majd a napkollektorokban lehet eredményesen használni, gyakorlatilag meg lehet sokszorozni a hatékonyságukat, akár rossz fényviszonyok esetén is működőképesek lehetnek."
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!