Egy potenciális honfoglalás margójára

2015. október 06. 09:05

Sokan, sokszor, sok helyen megjegyezték, hogy egy nagy civilizációt nem lehet kívülről elpusztítani. A trójai faló megérkezett.

2015. október 06. 09:05
George F. Hemingway
Magyar Idők

„A honfoglalás tulajdonképpen pozitív töltetű szó. Angolul talán a conquest, ami az elfoglalást, a meghódítást jelenti, az egyenlő értelmű kifejezés. Akik megérkeznek a honfoglaláskor, azok boldogok, hogy egy új, jobb hazát teremtettek. Persze azok, akik előtte ott éltek, és akiket kiüldöznek vagy leigáznak, minden valószínűség szerint más szempontból ítélik meg a történéseket. Azt, hogy most egy modern kori népvándorlás, vagy az ázsiaiak és afrikaiak európai honfoglalása zajlik, lehetetlen megítélni. De hogy nem egy tradicionális menekültválságról beszélünk, az egészen bizonyos. Mint ahogy az is: a most megindult folyamat semmiképpen sem pozitív az európaiakra nézve.

Sajnálatos, és bizonyos mértékben reménytelen, hogy döntésképtelen emberek vezetik az Európai Unió országait. Ellentétben a kormányfők reményével, a jelenlegi migránstömegek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A többség, sok millió muzulmán és más potenciális bevándorló még csomagolni sem kezdett. De a család már szedi össze a családi ezüstöt, hogy pénzzé tegyék az Európába vezető út finanszírozására.Az európai kormányfők rendkívüli ülésén az egyik magyar javaslatra az osztrák kancellár megjegyezte: ha csak kerítéssel tudjuk a migránsokat megfékezni, akkor inkább eresszék mindegyiket át. Rendben. Hová küldjék őket? Németországba, amely rövid időn belül bezárja kapuját? Ausztriába, ahol a tömegek majd megrekednek, ha nem mehetnek Németországba, és ahol a kancellár szociáldemokrata pártját a migrációval kapcsolatban tanúsított magatartása miatt elsöpri a népharag? Vagy azokba az országokba, amelyek már most sem kívánnak újabb menekülteket befogadni? Ez a fajta felelőtlen politikai gondolkodás nemcsak obszcén, de a mindannyiunk által ismert Európa végét jelentheti. (...)

Sokan, sokszor, sok helyen megjegyezték, hogy egy nagy civilizációt nem lehet kívülről elpusztítani. A trójai faló megérkezett. Ha az európai civilizáció ellenségei, azok, akik nem hajlandók elfogadni egy ezeréves civilizáció hagyományait és minimális értékeit, beengedést nyernek Európába, akkor hosszú távon nem kell aggódni az európai civilizáció külső ellenségtől való megsemmisülésétől. Megoldja ezt Európa belülről saját maga is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2015. október 06. 11:45
Egyébként azt gondolom, hogy Bizánc sorsa sokkal tanulságosabb - ha a mai Európát még birodalomnak vesszük, ez is kb 1000 évet bírt ki. Bizánchoz hasonlóan. De a bizánci kultúrából nem sok maradt élve - a görögkeleti/orthodox rítusokon túl. Fővárosa is tudjuk, mi lett. Európának hatalmi központként működő fővárosa sosem volt - kérdés, hogy mi marad a kultúrájából? Ugyanaz a mechanizmus lendül be (na jó, lendítik be), ami cca. 600 évvel ezelőtt megkezdte Bizánc felőrlését.
yanoo
2015. október 06. 11:36
Trójai faló = liberálisok
matykox
2015. október 06. 11:12
Ha már etimologizálással kezdi a Szerző, akkor legalább helyesen tenné: a conquest magyarul NEM honfoglalás, hanem HÓDÍTÁS. (Amit persze sok évszázadon át szintén űztünk.) A honfoglalás megfelelője angolul is megvan: a "landtake" (Landnahme, auf Deutsch) rég ismert kifejezés. A "nagy" civilizációk amúgy meg nemigen szoktak megdőlni - hiba a birodalmakat a civilizációval azonosítani. Ahol ugyanis a civilizáció is nagy volt, ott a birodalmak is kibírták, pár száztól akár ezer évig is (Bizánc erősen rekordszagú...). A civilizáció aztán túl is éli a birodalmakat - ez sokkal nagyobb kérdés! Ahol nem volt nagy kultúra, ott a birodalom is elég hamar bedőlt - kívülről, belülről. A falovat se a trójaiak építették, ha jól láttam :-). Ebből a szempontból igen érdekes, hogy a jelen vezető(?) birodalma mit fog kibírni...
Forsz
2015. október 06. 10:15
Európa ma már nincs abban a helyzetben, amiben még néhány éve volt. Európa ma kritikus állapotban van, egy döntésre szoruló állapotban. Európának fel kell tudni ismernie, hogy ha az identitását nem akarja elveszteni, akkor a liberalizmus minden formájával le kell tudnia számolni!! Ha ezt nem ismeri fel, elveszett. Nehéz, nagyon nehéz a helyzet, hiszen ma Európa ugyan abban az agymosott állapotban van, amelyben a szovjet blokk nem orosz és nem is ukrán államai voltak a blokk szétesése után, sőt itt-ott még ma is érződik ennek a sok évtizedes ideologikus presszúrának a hatása. Európa ugyan ezt éli manapság; a liberális ideológia sok évtizedes sulykolásának a következményeit. Nehéz, nagyon nehéz kilépni tudni egy folyamatos, és az élet minden területére kitérő eszmei bolondítás hatása alól, hiszen az, aki ilyen "átnevelés"-en esett át, nem is veszi már észre, hogy a gondolkodása és a mindennapi eseményekre adott reakciói eltértek a természetestől, az emberitől. Ez alól szabadulni lassú folyamat, de szükséges, mert ha nem sikerül, a liberális ideológia felemészti az európai társadalomnak az emberileg egészségesnek tekinthető ösztönrendszerét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!