Szíriáról, a Közel-Keletről és a körülötte zajló vitáról

2015. szeptember 30. 08:53

Nem szerencsés, ha mi innen ítélkeznénk ezen országok rendszerei és társadalmai fölött; ha úgy tekintenénk, egy bizonyos demokrácia-szint alatt már jogos (polgár)háborút szítani és káoszba taszítani egy országot.

2015. szeptember 30. 08:53
Nagy Attila
Mandiner

Vendgégszerzőnk, Nagy Attila, a Corvinus hallgatójának írása

 

A Mandinernek a szíriai helyzetről interjút adó (Ez nem arab és nem tavasz) Sógor Dániel tanár úr nyilvánvalóan – talán közismerten ­– elfogult Szíriával kapcsolatban, ugyanakkor biztosan sok olyan belsős információja van ami itthon keveseknek.

Elemzése főként realista és (nem csak) ezért jobban használható ilyen stratégiai kontextusban.

Pont emiatt a realista szemüveg miatt gyengül meg a gondolatmenete az államok belső kérdéseiben az elnyomásról. Én nem rasszista vagy imperialista felhangoknak értelmezném például a Líbiáról szóló kommenteket: elnagyoltak, de történelmi tapasztalat mondatja őket és valószínűleg igaza is lesz. Nem a líbiai arab/berber lakosság valamiféle különleges lelkülete, egyéni lelkületei miatt; hanem legfőképp amiatt, amit 10-30 évi káosz és polgárháború csinál egy társadalommal és annak igényeivel.

A vele vitatkozó Iványi Mártont (cikke a Mandineren: Szíria: Geostratégiai árnyak és árnyalatok) nem ismerem, de alapvetően jó kritikáját adja Sógor írásának. A szír Baath-rezsim egyértelműen sokkal több kritikát érdemel, mint amit Sógor adott neki.

Azt javaslom, hogy állítsuk párhuzamba az ország helyzetét/kormányát és a külföldi beavatkozások jellegét/mértékét az Öböl-országokkal vagy Szaúd-Arábiával, és így tovább. Nyilván semmilyen normatív szempont (pl. demokrácia) nem játszik szerepet a külső be- vagy be nem avatkozásokban.

Nem is érezném szerencsésnek, ha mi innen ítélkeznénk ezen országok rendszerei és társadalmai fölött; ha úgy tekintenénk, egy bizonyos demokrácia-szint alatt már jogos (polgár)háborút szítani és káoszba taszítani egy országot. Mert az egyértelmű, hogy az összes érintett külső hatalom tevékenysége nem állhatna távolabb a humanitárius intervenciótól.

Sógor Dániel geopolitikai, stratégiai magyarázata az arab tavasz okaira és lefolyására világos és jó, nem is hinném, hogy bárkinek meglepő vagy összeesküvéselmélet-szerű lett volna.

A szíriai helyzet kiigazításán túl viszont Iványi Márton, nagy részben az országok belső jellemzőire koncentráló elemzési megközelítése miatt, inkább mellélő.

Izraelnek jelentős problémái voltak és vannak Szíriával. Úgyhogy igen, szerintem elég egyértelműen előnyös Tel-Aviv számára egy „ismeretlen Szíriával” fizetni azért, hogy Irán két nagyon erős szövetségesét/proxyját elveszítse Izraellel szemben.

És végül Irán: itt téved Iványi a legnagyobbat – ahogy én látom, nem vagyok különösebb (illetve semmilyen) Irán-szakértő. Az emlegetett „Rouhani-nyitást” én nem venném komolyan. A geostratégiai megközelítés pontosan azért jó, mert nem hiszi el, hogy egy politikus majd gyökeresen megváltoztatja az ország érdekeit és hosszú távú stratégiáját. A perzsa állam esetén sincs így, sőt mindkét hírhedt proliferátor ország esetén láttuk a „barátkozás árnyékában történő fegyverkezés” taktikáját. Ezen a ponton tehát sokkal inkább Sógornak adnék igazat.

Az viszont nagyon igaz, hogy a fekete-fehér gondolkodásmódra nincs szükség: szerencsére akármennyire is elfogult Sógor, ez aligha süthető rá, még az Aszad-rezsim megítélésében sem.

Zhou Enlai okosságát (Iványi Márton idézi a közkeletű anekdotát, miszerint Mao jobbkeze, Zhou Enlai, amikor a szűk kétszáz évvel azt megelőzően kitört francia forradalom hatásairól kérdezték, azt felelte: „még túl korai megítélni”), illetve Sógor közéleti tevékenységének a szír krízisre való vélt hatásait én inkább nem írtam volna bele ebben a vitába, nehogy azt a látszatot keltsem, hogy személyeskedni és vádaskodni akarok.

Egyik szerző szakmaiságát vagy személyét sem célom értékelni ebben a csapongó kis írásban, mely egy egyperces posztként született meg. Elsősorban arra akarok rámutatni, milyen könnyen el lehet hasalni, amikor rossz elemzői szemüveggel állunk hozzá egy témához.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseboszkiraly
2015. szeptember 30. 14:26
Már több hozzászólásomban említettem: A polgárháború előtt több szíriai, akár keresztény professzor (na nem a kukoricában bújkáló), akár muzulmán taxisofőr, mindenki ha módja volt őszintén nyilatkozni, senki nem idealizálta Asszadot. De az igazán szabad választűsoktól a kritikusok is féltek, mert az egy Muzulmán Testvériség szerű győzelmet hozott volna, annál még Asszadot is mindenki jobbnak tartotta. Hiába láttam egy vékony de nyelveket beszélő, európai módon gondolkodó városi polgárságot, a nagy tömeg relatíve szegény , és manipulálható emberekből állt. Sógor Dánielnek igaza volt, mert már a 2000-es évek közepétől említették a látens de kitapintható külső (Szaud Arábiai) fellazító uszítást. Persze hogy nem volt demokrácia, persze hogy nagy vagyoni különbségek voltak, de Asszadnak sem akkor sem most nincs alternatívája, ez most látszik csak iagazán a pőre valóságában. (Lsd. USA által kiképzett demokratikus (?) ellenzékiek átadták a fegyvereiket az Al-Nuszrának.)
Mich
2015. szeptember 30. 13:41
"Nem is érezném szerencsésnek, ha mi innen ítélkeznénk ezen országok rendszerei és társadalmai fölött; ha úgy tekintenénk, egy bizonyos demokrácia-szint alatt már jogos (polgár)háborút szítani és káoszba taszítani egy országot. " Ezzel egyet értek! és persze nem jogos ezt az általuk generált polgárháborút eldönteni amerikai stb beavatkozással...
zöldalma
2015. szeptember 30. 11:06
Van mit még tanulnod, több angol nyelvű elemzést kellene olvasnod.
Netuddgi
2015. szeptember 30. 09:52
Egy egyetemi hallgatónak illene ismernie a nem latin betűket használó nyelvek átírásainak szabályait. A hivatkozott "Zhou Enlai"-t, Csu En-Laj-ként ismerjük Magyarországon. Ha már tudományoskodunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!