Csillaghullás

2015. augusztus 22. 10:12

A Sziriza-kormány nagyon elszámította magát. Ciprasznak több mint fél évig tartó kormányzás után kellett felismernie, mennyire elhibázott stratégiát követett.

2015. augusztus 22. 10:12
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Ciprasznak minden adottsága megvolt ahhoz, hogy a radikális baloldal vezéralakjává váljon. Fiatal, ambiciózus, s remek rétor. Mindenkivel képes elhitetni azt, hogy amiben hisz, az nemcsak neki, nemcsak pártjának, hanem egész Görögországnak is jó. Erőteljes túlzás lenne azt állítanunk, hogy a Sziriza elnökeként konstruktív politikai vezető volt hazájában. Élesen bírálta az előző kormányt, amely ha nem is nagy meggyőződéssel, de kiállt a hitelmegállapodás mellett, s azt ígérte honfitársainak, amennyiben ő kerül hatalomra, minden egy csapásra megváltozik. Nem fizetik vissza a hitelt az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap trojkájának, mert erre nincs is szükség, hiszen Athén úgy is az euróövezetben maradna, ha nem tenne eleget kötelezettségeinek. Azzal érvelt, hogy ezt a kockázatot, mármint Görögország kizárását az eurózónából, senki sem merné bevállalni.

Honfitársai hittek neki. Afféle szektavezérként vakon követték. Bíztak benne, mert abból indultak ki, tényleg van jobb megoldás azoknál a megszorításoknál, amelyek miatt oly gyorsan és oly rohamosan zuhant az életszínvonaluk, s melyek nyomán egy ideig a 27 százalékot is meghaladta a munkanélküliség aránya. Végre van valaki, aki szembeszáll a megszorítások agytrösztje, Németország és az Angela Merkel-Wolfgang Schäuble duó ellen – gondolták.(...)

A Sziriza-kormány azonban nagyon elszámította magát. Egyrészt azért, mert a nagy szövetségesnek tekintett Oroszország segítségére nem számíthatott, másrészt pedig mert abból indult ki, hogy az egyedüli ellenfél Németország, ám a többi uniós tagországgal simán két vállra fekteti Berlint. Csakhogy a görögök euróövezetben tartásának legnagyobb ellenzője nem is Merkel vagy Schäuble volt, hanem azok az államok, amelyek átestek a legkeményebb megszorításokon, s döbbenettel figyelték, hogy Athén mindent meg akar úszni.

Ciprasznak több mint fél évig tartó kormányzás után kellett felismernie, mennyire elhibázott stratégiát követett. Egyik napról a másikra kellett rádöbbennie arra, hogy kockára tette az egész ország sorsát. A megszorításokat nem kerülheti el, mert ha ezt tenné, senki sem adna segédkezet a szakadékba zuhanónak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2015. augusztus 22. 16:33
Magyarország ugyanabba az irányba haladt mint Görögország. Eladósodás adonemfizetes Ezen ígyekszik javítani Orbán A libsik meg ezt nagyon nem szeretnék úgy látszik
hartnesz
2015. augusztus 22. 14:46
Magyarország ugyanabba az irányba haladt mint Görögország. Eladósodás adonemfizetes Ezen ígyekszik javítani Orbán A libsik meg ezt nagyon nem szeretnék úgy látszik
SwordFish
2015. augusztus 22. 13:22
Semmit nem láttok jól. Mint ahogyan általában a ballib firkászok. >:-)
Berecskereki
2015. augusztus 22. 13:16
"Csillaghullás"? Öt, vagy hatágú?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!