A bántalmazás romantikája

2015. augusztus 07. 08:32

Klasszikus büntető kapcsolat: a főhős minden mozdulatát feleségének kárálása, fintorgása és helyreutasítása kíséri. A szerencsétlen férj egyetlen szó nélkül tűri, hogy neje valamennyi gesztusával azt jelzi felé: ő mindent rosszul csinál.

2015. augusztus 07. 08:32
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Nemzet

Az elmúlt évek egyik legjobb magyar kisfilmje az Újratervezés. Amikor először láttam, úgy képzeltem, hogy kétféle reakció kíséri majd: egyrészt a bántalmazott férfiak rajongása, akiknek a gyötrelmeiről sosem esik szó a nyilvánosságban, másrészt a férfigyűlölők átkozódása, akik az elmúlt néhány ezer év női jogfosztásáért a jelenlegi hímgenerációkon kívánnak elégtételt venni. Továbbá abban bíztam, hogy a százezrek, akikhez eljut a film, annak nyomán talán komplexebben látják majd a családon belüli erőszak problémáját, és megértik, hogy amennyire elfogadhatatlan a fizikai bántalmazás, épp annyira elfogadhatatlan a házastárs verbális megszégyenítése. A szavak épp úgy sebeznek, mint az ököl, épp úgy nyomorítanak meg, akár a kés. S amilyen humánus, annyira progresszív ez a szemlélet, hiszen ha a társadalom felismeri a verbális bántalmazás mechanizmusait, ritkábban torkollik majd egy-egy együttélés fizikai erőszakba. Egyszóval azt vártam, hogy ezzel a filmmel lépünk egyet előre a huszadikból a huszonegyedik századba, amikor már azt az erőszakot sem tagadjuk le vagy gúnyoljuk ki, amelyet férfi sérelmére egy nő követ el. Ennél nagyobbat nem tévedhettem volna.

Az Újratervezést itthon és nyugaton egyaránt úgy ünnepelték, mint két generációval korábban az Elfújta a szél vagy a Casablanca című filmet. Ugyanazzal az őszinte örömmel és lelkesedéssel fogadták, amellyel az indiánok az első telepesek által felkínált üveggolyókat. Úgy hatódtak meg, mint Nero a lángba borult Róma láttán. Ma egy bántalmazott és megtört férfi nem emberi tragédia, hanem a nagybetűs Szerelem. A végső romantika, melynek hatása alatt nők tömegesen sírják tele a zsebkendőt, miközben egy bántalmazásra bármikor alkalmas, saját nyelvükkel kasztrált sofőr után vágyakoznak.

A hagyományos nemi szerepek határainak elmosódása tömegesen termeli a szétroncsolt sorsokat. S nem az a legnagyobb baj, hogy a nők férfiakká, a férfiak pedig nőkké válnak, hanem az, hogy eközben lassan elvész a legelemibb empátia és értékrend, amelyekkel egy együttélést működtetni lehet. Vajon hány bántalmazó kapcsolat zajlik abban a világban, ahol romantikus elfogódás övezi a verbális agressziót? Vajon hány bántalmazó kapcsolat zajlik abban a világban, ahol a férfierőszak ellen a nők mindössze minimális jogi védelmet kapnak, s ahol a nők által elkövetett erőszakot már nem is tagadja, sőt egyenesen fetisizálja a társadalom?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2015. augusztus 07. 23:09
Ezt túlolta a Puzsér. Lehet hogy be volt tárazva az amúgy telesen helytálló antifeminista mondanivaló, de nem talált rá jobb apropót. "Akinek kalapács van a kezében az mindent szögnek néz..." Pedig ez a film tényleg nem erről szól, kár volt idekeverni...
DFK
2015. augusztus 07. 21:33
Bizony a nők nagyon aljas de kifinomult eszközökkel tudnak terrorizálni. A legegyszerűbb a punci trükk: büntetésként punci megvonás. Pénzügyi kihasználás: ezt még kihajtom belőled. És még ezer apró csapda. Aztán ha a férj megelégeli és megemeli a hangját, akkor jön az erőszak kártya.
ottapont
2015. augusztus 07. 15:36
Az Újratervezés női főszereplője sokkal inkább bosszantó mint bántó. A férfi hallgatása, ignoranciája is bosszantó. A film azért tetszik sokaknak mert őszintén megmutatja egy idős házaspár kapcsolatának visszáságait, és azt, hogy mindezek ellenére mekkora űrt hagy maga után a másik elvesztése. Ebből a hiányból lehet következtetni arra, hogy a kapcsolatukban volt valami lényeges plusz, 'ami a szemnek láthatatlan'. Az igazán bántó, beteges kapcsolat piedesztálra emelése a Szürke ötven árnyalata.
Brigadéros
2015. augusztus 07. 10:08
Nekem tetszik!!!...Hánynom kell, amikor a NANE kiállítja azokat az ostoba tábláit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!