Félhetünk a kínai lassulástól

2015. augusztus 24. 16:43

Kasszandrát átok sújtotta: hiába jósolta meg a trójai háborút, senki nem hitt neki. Valahogy így voltak azok az elemzők is, akik évek óta arra figyelmeztettek, hogy a kínai gazdasági csoda nem is csoda, hanem tankönyvszerű folyamat.

2015. augusztus 24. 16:43
Ansinn
hvg.hu

Ha a kínai lassulás a meglevő kapacitások visszafogásához, ne adj isten leépítéséhez vezet, az nemzeti tragédia lesz. A kormány maga is elismeri, hogy gazdasági terveinek teljesülése az autógyárakon múlik. A teljes járműiparban 87 ezer ember dolgozik. A legnagyobb exportőrök listáját autóipari cégek vezetik. Kecskemét és környékének jóléte a Mercedes gyártól, Győr és térsége az Auditól függ. De az autógyártáshoz kötődő cégek sora játszik fontos szerepet a helyi közéletben, nem csupán iparűzési adó fizetőjeként, de például a szakképzési, jóléti intézmények támogatójaként.

Jobb bele sem gondolni! Viszont ez a helyzet el kell, hogy gondolkodtasson mindenkit arról, micsoda veszélyekkel jár, ha egy ország gazdasága egyetlen iparág néhány nagy vállalatától függ. Sok sikert kívánunk autógyáraink tulajdonosainak a fenyegető vészhelyzet megoldásához, de jó volna, ha lenne még néhány hasonló potenciállal rendelkező szektorunk. A gazdaság tervezése – jelen esetben az újraiparosítás erőltetése – most ahhoz vezetett, hogy a szolgáltató szektorban nagyjából mindenkinek pórázt vettek a nyakába, az iparban nem nőtt fel a járműipar mellé más húzóágazat, az agyontámogatott agrár-élelmiszer szektor gazdasági teljesítményét pedig évek gondos munkájával verték szét, és a folyamat még nem ért véget.

Pedig a kínai vihar szele végigsöpör majd az egész világgazdaságon. A kedvezőtlenebbé váló környezet, a lassulás biztosra vehető. Még egészségesebb szerkezetű nemzetgazdasággal sem várna ránk könnyű időszak. De a mainál biztosan jobbak volnának a kilátásaink. Most már csak egyet lehetne tenni: befejezni az álmodozást, az ágazati politika nevű piaczavarást, lebontani a gazdálkodók előtt álló korlátokat és lehetővé tenni, hogy minden cég olyan piacon, olyan termékkel, szolgáltatással keresse a túlélést, a kiutat, amit sikerre esélyesnek tart.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2015. augusztus 24. 19:47
B+, van értelmes javaslatod? Vagy csak az évtizedek alatt kialakult / kialakított gazdasági struktúrát kéred számon a mostani kormányon? Mikor nektek (azaz a HVG fullmerev, extraliberói) saját gazdaságfejlesztési elképzelésetek soha sem volt, csak azt mantráztátok, hogy a nyugati tőkebefektetések mindent megoldanak....
1120
2015. augusztus 24. 19:28
Baromság. A kínai gazdaság köszöni szépen, jól van.
tango47
2015. augusztus 24. 19:12
Tudja mit? Nem félek! Csak a hülyék hihették, hogy egy fejlődés és növekedés örökké tart! Az a szerelem!
1. Hugyos Mate Migransvadasz Zaszloalj
2015. augusztus 24. 18:25
Gyurcsany a hibas, mert idehozta a Mercedest !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!