Mások pénze, avagy a népboldogítás veszélyei

2015. július 22. 13:15

Megindultak az együttérző lelkek a Facebookon, rendesen lehordva a szervezőket: miért költik a teljes összeget plakátokra, miért nem visznek inkább adományokat belőle a menekülteknek.

2015. július 22. 13:15
Ansinn
hvg.hu

Ez biztos nagy veszteség nekik, de belegondoltak már: hányan csalódtak volna bennük, ha a jótét lelkekre hallgatva nem plakátokra költik a kapott pénzt? Ugyanis arra adták nekik. Aki a menekülteket akarja támogatni, az is találhat ezzel foglalkozó szervezetet, vagy akár maga is szervezhet ilyen akciót, ha az általa ismertekben nem bízik. A különféle gyűjtésekkel szembeni bizalomhiánynak pont az az oka, hogy fennáll a gyanú: esetleg másra költik a kapott pénzt, nem a meghirdetett célra. Ha nem is a most aktív szervezeteknél, de másoknál már láttunk ilyet. Ha a Vastagbőr és a Kétfarkúak hallgatnak a jótét lelkekre, akkor ők is ezek sorát gyarapították volna.

Hogy nagyon sok ez pénz plakátra? Mihez képest? A kormányzati költéshez képest biztosan nem. A bírálók ízléséhez képest talán az. És akkor mi van? Milyen jogon gondolja bárki is, hogy a valamilyen határozott céllal adományozott összeget épp neki van joga máshová irányítani?

Innen már csak egy ugrás annak felismerése, hogy mi a népboldogító politikák veszélye: mások zsebére érzékenyek szociálisan. Miközben általában nagyon utálják azokat a gazdag embereket, akik saját vagyonukból adakoznak közérdekű célokra. Mert ők sokkal jobban el tudnák azt a pénzt költeni. Amit én nem is kétlek, hogy így van – a saját értékrendjük szerint. De nem biztos, hogy az különb másokénál.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2015. július 22. 22:38
rohadt zsidó ballibek
ottapont
2015. július 22. 17:24
Elvan a gyerek ha játszik.
sine ira et studio
2015. július 22. 16:01
A legjobb csavar ebben a sztoriban, hogy a Fidesz hívei a KÖZ vagyonát nem sajnálják arra, hogy a kormánypárt öncélú propagandát folytasson, ugyanakkor magánemberek zsebében előszeretettel turkálnának, hogy mire használják fel az önkéntesen adományozott pénzt. Bár inkább elszomorító, hogy nem látják át, mennyire más az, ha odaadok a Józsinak egy ezrest, mint ha befizetem az adómat az állam számára.
yanoo
2015. július 22. 13:32
Az ellenplakát vicces.Minden pénzt megér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!