Szocialista rezsiharc

2015. június 19. 15:39

A szocialisták villámgyorsan elfelejtették, hogy korábban mi mindent nyilatkoztak a rezsicsökkentésekről. Kis túlzással nem volt olyan hét, hogy kínjukban ne tettek volna egymásnak teljesen ellenmondó állításokat a terhek mérsékléséről.

2015. június 19. 15:39
Kiss Gergely
Napi Gazdaság

HVG.hu számolt be arról az uniós energetikai biztosnak írt kormányzati levélről, miszerint a kormány kész feladni az árak féken tartását. Ez verte most ki a biztosítékot a szocialistáknál, akik villámgyorsan elfelejtették, hogy korábban mi mindent nyilatkoztak a rezsicsökkentésekről. Kis túlzással nem volt olyan hét, hogy kínjukban ne tettek volna egymásnak teljesen ellenmondó állításokat a terhek mérsékléséről. Nyilván a gondot az okozta, hogy a jobboldali kormány olyan intézkedéseket hozott, amellyel jól jártak az emberek, ráadásul Fidesz–KDNP népszerűségét is erősítették. Kicsit lapozzunk bele a múltba!

A rezsicsökkentésről szóló rendelet 2013 januárjában lépett hatályba, amely a lakossági távhő, a villamos energia és a földgáz árát tíz százalékkal vetette vissza. Az MSZP ezt meg sem várta, 2012. december 28-án arról tartott a párt sajtótájékoztatót, hogy igazságtalan a díjak egységes csökkentése, inkább differenciáltan kellene a terheken változtatni. Hat nappal később már »szépségtapasznak« nevezték az energiaárak mérséklését, amelynek »ideje és módja komoly kockázatokat és mellékhatásokat rejt«. És ekkor a szocialista párt egy emberként kezdett aggódni a közműszolgáltató társaságokért, a szolgáltatások színvonaláért. Mi lesz, ha nem jut pénz a karbantartásra? – tették fel a kérdést, ám ezzel a saját választóikat sem hathatták meg túlságosan.

Ezért taktikát váltva, 2013 februárjában azzal próbálták kifogni a szelet a kormány vitorlájából, hogy nekiszegezték a kérdést a Fidesz vezetőinek: mondják meg, mennyit spórolnak a rezsicsökkentéssel. Szinte három nap sem telt el, Török Zsolt akkori szóvivő egyenesen az évszázad átverésének nevezte az árak mérséklését, amely szerinte a »Kádár-rendszer utolsó éveit idézi«. A vergődés ezzel nem állt meg. Március közepén az MSZP éppen a rezsicsökkentés támogatásáról biztosította a közvéleményt, de Burány Sándor, aki akkor is a szocialisták soraiban vitézkedett, rögtön jelezte azt is, hogy nem úgy támogatják ám, ahogy a kormány. A szocialisták szerint ugyanis a Fidesz–KDNP lépése igazságtalan és veszélyezteti a jogállamiságot, ezért vissza kell állítani a korábbi energiaár-támogatást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becike4
2015. június 19. 19:40
Rezsicsökkentés negyven új adóval.Idióta.
balbako_
2015. június 19. 18:08
Baloldal már csak ilyen.
di maggio
2015. június 19. 17:03
Alanyi jogon mindenki küldje el a szocikat a lecsóba.
Antigoné
2015. június 19. 15:47
Ki vár el következetességet egy politikai párttól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!