Kiújuló rezsiharc – világos beszéd helyett

2015. június 22. 16:07

Magyarországon belátható időn belül emelkedni fog a villamos áram és más energiahordozók ára is. Mert egyszerűen ez a dolgok természetes rendje.

2015. június 22. 16:07
Görömbölyi László
Avasi panoráma

„Az EUROSTAT szerint (lásd itt » ) 2014 második félévében euróra átszámítva az uniós országok közül csak Bulgáriában kellett nálunk kevesebbet fizetni egy kilowattóráért – vásárlóerő-paritáson viszont Magyarország még mindig csak a 13. helyen áll…

Egyszóval: a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyarországi villamosenergia-árak az indokolhatóbb tartományba kerültek, noha még most sem mondhatók ideálisnak. A 13. helyezéshez tartozó ár ugyanis pontosan azonos az uniós átlaggal – miközben 2014 végén (vásárlóerő-paritáson) az egy főre jutó GDP nálunk 24 942 dollár volt, éppen 68 százaléka a 36 700 dolláros uniós átlagnak!

Mármost, ezek után politikai szimpátiája szerint döntse el mindenki, hogy van-e itt megvédenivaló vagy nincs, érdemes-e folytatni a rezsiharcot vagy sem. Vagy egyszerűen csak tenniük kellene a mindenkori kormányoknak azt, ami a dolguk: az ország, az itt élő emberek érdekei szerint intézni közös dolgainkat – időnként talán még az ellenzékkel is megbeszélve ezt-azt. De felhagyva végre mind a háborús retorikával (az egyik oldalon), mind az ellendrukkerséggel (a másik oldalon), keresve inkább a nemzetközi fórumokon is védhető, az érdekeltek-érintettek számára elfogadható, értelmes megoldásokat.

Mert sajnos az a helyzet (amint a fentebb leírtakból elég egyértelműen kiderült), hogy még mindig túl drága a villany. Mint ahogy drága nekünk (nem csak anyagi értelemben) a szűnni nem akaró háborúzás is.

Végezetül még egy megjegyzés: Magyarországon belátható időn belül emelkedni fog a villamos áram és más energiahordozók ára is. Mert egyszerűen ez a dolgok természetes rendje – nem mellékesen: ezt diktálja a közgazdasági szükségszerűség. Mint ahogy infláció is lesz újra Magyarországon – mert az is normális állapota egy fejlődő gazdaságnak. De ez már egy másik történet – talán újabb frontok nyitásának lehetőségével…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. június 23. 07:48
"Magyarországon belátható időn belül emelkedni fog a villamos áram és más energiahordozók ára is. Mert egyszerűen ez a dolgok természetes rendje – nem mellékesen: ezt diktálja a közgazdasági szükségszerűség. " Ez melyik remek liberális gazdasági tankönyvből van? Tudtommal a szabad piac, meg a verseny nem azt jelenti, hogy az energiaár folyamatosan emelkedik, mert ez a dolgok természetes rendje, hanem például ha a világpiaci ár csökken, akkor csökkennie kéne a rezsinek is. Csakhogy ez soha nem történik meg. Tehát a nagy energiaszolgáltatócégek nem a szabad piac és a verseny logikája szerint működnek, hanem az erőfölénnyel visszaélő monopóliumok logikája szerint. Amit még a legvadabb liberális gazdasági elméletek szerint is az államnak szabályozni és büntetni kell.
Greffiti
2015. június 22. 17:07
Na persze. Emelkedni mindig törvényszerűség, csökkenteni nem lehet. Törvényszerűség egy valami van: a multik át akarják venni a nemzeti, szabadon, demokratikusan választott kormányok helyét. Gazemberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!