Nőnap előtti makranc

2015. március 03. 15:12

Sajnos az utóbbi évek női romantikus, vagy erotikus irodalma szintén azt a képet sugallja, hogy egy férfi és nő kapcsolatában helye van az erőszaknak.

2015. március 03. 15:12
Jakab-Köves Gyopárka
reposzt

„A férfifantázia évszázadok óta termeli azokat az alkotásokat, amelyek a nő megneveléséről szólnak. Akár toposznak is nevezhetnénk a témát: a férfi megszelídíti a vadócot, aki behódol, vagy a szegény ember megneveli lusta, de gazdag családból való ifjú párját. A történet mindig tartalmaz humoros elemeket, lehet felszabadultan nevetni egy zenés darabon, egy vígjátékon, egy vígballadán. Ám a kép végtelenül hamis, mert egy rosszul alapozott kapcsolat nyitányáról szól, s így végső kicsengésében roppant szomorú. (...)

Sajnos az utóbbi évek női romantikus, vagy erotikus irodalma szintén azt a képet sugallja, hogy egy férfi és nő kapcsolatában helye van az erőszaknak. Pálfi Zsuzsa eheti kitűnő írásában A szürke ötven árnyalata című legújabb film kapcsán nagyon fontos megállapításokat tett a kérdésről. Sajnos a nézők és olvasók ezreit deformálja lelkileg egy rossz férfi-kép és egy ennek nyomán kialakult rossz női kép. Felételezem, hogy a női szerzők egy része, különösen azok, akik nem képesek többre, mint klisék halmozására, egy erős férfi alakját kívánják főhőseik számára elképzelni. Az erős férfi a mai romantikus elképzelés szerint erőszakos, nem riad vissza a tettlegességtől, gyakorlatilag megzabolázhatatlan. Végül mégis a révbe ér az elképzelt főhősnővel kapcsolatuk, aki szintén felrúg minden társadalmi szabályt, ha történelmi alak, akkor is huszadik századi emancipált nőként viselkedik. A szerelem ezt persze legyőzi, és mindketten rájönnek, hogy számukra a házasság a legjobb megoldás. Ez az egyetlen konzervatív vonulat a mai romantikus könyvekben, mert minden egyéb egy pszichológiailag, történelmileg, kulturálisan megalapozatlan és hiteltelen katyvasz. Hogy mennyivel messzebb megy ennél az úgynevezett erotikus thriller, vagy erotikus regény, arra jó példát mutat az említett filmadaptáció. Én magam nem olvastam és nem láttam a sikertörténetet, nem is érzem továbbra sem a késztetést, hogy ezt megtegyem, de megijeszt az, milyen magas lett az átlagközönség küszöbszintje, ha egy erőszakkal és pornográf elemekkel vegyített film jelenti számára a szenzációt. Miközben azt hinnénk, az egészséges női lélek viszolyog attól az elképzeléstől, hogy testileg vagy lelkileg kierőszakoljanak belőle valamit, ami nem ő, ehelyett mégis azt látjuk, hogy sikerkönyvvé vált egy történet, ami egy természetellenes, sőt lelkileg megalázó szexuális viszony története. Lehetséges, hogy emancipáció és feminizmus ide vagy oda, mi nők még mindig nem értjük saját magunkat? Vagy nem értjük azt, ki az erős férfi?

Az erős férfi nem somfabottal lesz erős. Az erős férfi nem is a nő megalázásával lesz az. Az erős férfi képes értékelni a neki rendelt nő értékeit. Az erős férfi nem farag a nő természetén, hanem addig simulnak, míg összesimul természetük, egymáshoz való alkalmazkodásuk. Az erős férfi egy erős nővel lesz igazán erős. Nem a hatalom révén, hanem az egymásra figyelés és egymás mellett élés íratlan szabályai szerint. Valójában a Zeffirelli-féle A makrancos hölgy zseniálisan megmutatja, hogy a makrancos nő mellett ott van a makrancos férfi, s kettejük közös makranca teremt meg valami nagyot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
népoldali56
2015. március 04. 11:51
Nönap:komcsi hagyomány. Istenitett nyugatotokon sincs nönap,csak ahol a komcsik voltak hatalmon. Asszonyt,anyát?Igen,kijár a tisztelet,de csak azért mert nö? Clara Zetkin etnö agyszülaményét ideje volna elfelejtenünk.
br-o
2015. március 04. 09:59
Tehát egy nő által nőknek írt könyvből készült női sikerfilm adja az újabb apropót a férfi (kép) kritizálására. Az apropóként felhasznált mű valóban csak férc. De inkább a nőkről kellene értekeznie nőtársuknak.
atila68
2015. március 04. 07:30
Gyopárka! Ön ilyen feminista? Kicsit egyoldalú a megközelítés.
tevevanegypupu
2015. március 03. 23:01
Hát nem tudom..nem vagyok már mai gyerek, de soha életemben, egyetlen egyszer nem volt konfliktusom a férfiakkal, nem éreztem, hogy lekezelnek, hogy bántani akarnak..megjegyzem eszembe sem jutott, hogy bármi is bizonyítani kellett volna nekem és az sem, hogy nekik kellene bizonyítani bármit is..Tudom, hogy sajnos van erőszak, Magyarországon különösen sok, de azt hiszem ez nem feltétlenül csak a férfiak hibája..ez nevelés kérdése is, és itt az anyáknak lenne nagyon nagy szerepe..Egy film vagy könyv legtöbbször extrém eseteket mutat be, egy elég is belőlük..felesleges az embernek ilyenekkel idegesítenie magát..Viszont az kétségtelen, hogy a írók és rendezők rájöttek már arra, hogy ezekkel nagyon jó díjakat lehet szerezni film és könyvfesztiválokon..a sznobok pedig boldogan veszik meg, mert divatos társaságban beszédtéma..hogy nézne ki, ha nem tudnának hozzászólni a baromságokhoz még egy valamit hozzátenni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!