Ingyen ebéd

2015. március 02. 14:24

Az erős kapitalista állam nem az, amelyik a kivételezetteket helyzetbe hozza, hanem az, amelyik engedi sikerre jutni azokat, akik többletértéket teremtő új kombinációkat tudnak megvalósítani.

2015. március 02. 14:24
Ansinn
Kapitalizmus blog

Először is: a vállalkozó nem az, aki ügyesen pályázik uniós és állami támogatásra. És az sem, aki politikai segítséggel nyírja ki a konkurenciát, biztosítja a maga kisebb-nagyobb monopóliumát, aki átveri ügyfeleit, beszállítóit vagy dolgozóit. Ezek nem vállalkozók, hanem – jó esetben, nagyon megengedően szemlélve – szerencsevadászok. Rosszabb (és attól tartok gyakoribb) esetben közönséges bűnözők. És főként: semmi közük a kapitalizmushoz. Ezek a megelőző rendszer: a feudalizmus (vö: hűbéri függés, kegyúri előjogok, adóbérlet, rablólovagok, stb.) eltakarítandó maradványai.

Az erős kapitalista állam nem az, amelyik a kivételezetteket helyzetbe hozza, hanem az, amelyik engedi sikerre jutni azokat, akik többletértéket teremtő új kombinációkat tudnak megvalósítani. Ettől nőhet a közjó, ettől nőhet mindannyiunk jóléte. És attól, hogy a fenti nem-vállalkozókat eltakarítja a színről.

Magyarország nem teljesít jobban, Magyarország megrekedt. Elvesztettük a növekedési potenciálunkat, létünk alapvető feltétele, az energiaellátásunk más hatalomtól függ. A társadalom harmada már szegénynek számít, vagy egyre gyorsabban csúszik afelé. A társadalomban erősödő feszültségek sötét jövőképet rajzolnak a horizontra. Fordulatra van szükség. Az, hogy milyenre, kiolvasható a fenti könyvekből. De ez nem csupán a gazdaság- és társadalompolitikát érinti. Ezek akkor fognak változni, ha mi, magyar emberek, választópolgárok felismerjük az állami gondoskodás – valójában a hűbéri függés – bénító, gúzsba kötő lényegét és elzavarjuk ennek haszonélvezőit.

Ha elegen gondoljuk, úgy, hogy az az alkotó, teremtő ember szabadsága a jólétünk és a jól-létünk legfontosabb záloga, akkor lesz politikai képviseletünk és erőnk is a fordulat megvalósításához. Veszprém és Kész Zoltán győzelme ehhez ad most némi reményt.

Éljen a szabad piac! Virágozzék a szabad vállalkozás!

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2015. március 02. 15:12
" aki politikai segítséggel nyírja ki a konkurenciát, biztosítja a maga kisebb-nagyobb monopóliumát, aki átveri ügyfeleit, beszállítóit vagy dolgozóit. Ezek nem vállalkozók, hanem – jó esetben, nagyon megengedően szemlélve – szerencsevadászok. " Oké, ez igaz a magyar vállakozásokra ( némelyikre), de ugyanúgy igaz a T-home-ra, Siemensre, tesco-ra stb.És akkor el is jutottunk a második ponthoz. "Elvesztettük a növekedési potenciálunkat, létünk alapvető feltétele, az energiaellátásunk más hatalomtól függ." Elvesztettük, de már nagyon régen, húsz-huszonöt éve.Amikor ész nélkül privatizáltak mindent, aprópénzre váltva a növekedési potenciált.Eladtunk mindent, még a magyar rabszolgát is az erőfölényével visszaélő tescóknak, t-home-oknak, siemenseknek, stb.. Az energiaellátásunk meg idegen hatalomtól függ? ne bassz! feltaláltad a melegvizet? vagy lemaradtam róla, hogy olaj és gáz nagyhatalom lettünk.Vagy szél nagyhatalom leszünk, a la szélbernike álomvilága mentén? " A társadalom harmada már szegénynek számít, vagy egyre gyorsabban csúszik afelé. " Mitől is nem csúszna lefelé? Liberális diktatúrában élünk huszonöt éve. " Ezek akkor fognak változni, ha mi, magyar emberek, választópolgárok felismerjük az állami gondoskodás – valójában a hűbéri függés – bénító, gúzsba kötő lényegét és elzavarjuk ennek haszonélvezőit." Egyetértek ! Ha majd a szél fütyül a talpatok alatt, akkor fog változni a helyzet. " Veszprém és Kész Zoltán győzelme ehhez ad most némi reményt." Biztosan így lesz, hátha felnyílik az emberek szeme, mit is képviseltek.Bár, ebben szkeptikus vagyok.Amíg nincs korlátozva a szavazati jog és a tanulatlan , ótvar cigány szavazata annyit ér, mint egy igásló magyar rabszolgának, addig mindig akad annyi lejárt szavatosságú konzerv, amivel oda tudtok érni a húsosfazékhoz. Dögöljetek meg !
kjkj945
2015. március 02. 14:50
""Éljen a szabad piac! Virágozzék a szabad vállalkozás!”"" Az apr ócska villában.
balbako_
2015. március 02. 14:35
Ez a kapitalizmus blog? Inkább a ronggyá vert szocializmus blogra hajaz.
Antigoné
2015. március 02. 14:34
Kész zoltán győzelme pusztán azt jelenti,hogy egy paprikajancsi is győzhet, ha az emberek elégedetlenek azzal, amit a kormány értük tesz. Az ő személye irreleváns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!