Dőzsöltek, most fizessenek

2015. február 06. 09:07

A görög politika válaszút elé állította Európát. A megszorítások útja ugyanis zsákutca.

2015. február 06. 09:07
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Az erős országcsoport növekedni tudott, de a déliek is relatíve jólétben éltek. Az idilli állapotot azonban romba döntötte a nemzetközi pénzügyi válság. Az európai bankokra zúdított kockázatok miatt, amelyeket az amerikai ingatlanügyek okoztak, az államoknak mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk a bankok megmentése érdekében. Azonnal felismerték a pénzintézetek a déli államokkal kapcsolatos kockázatokat is, amelyeket azzal mérsékeltek, hogy százmilliárdokat vontak ki onnét. Félve attól, hogy emiatt a banki bedőlések költségei ismét a gazdag országcsoport költségvetéseire hárulnak, beindult a mantra, hogy a déliek dőzsöltek, ezért most meg kell fizetniük, pontosabban: vissza kell fizetniük a hiteleiket, amelyek egyszerre nagyon drágák is lettek. A költségvetések növekvő hiányait ismétlődő megszorításokkal pótolták. Jól látható azonban, hogy az érintett országcsoportban az államadósság mégis akkor szökött a magasba, amikor a költségvetések a megszorítások miatt már nem fedezték a túlfogyasztást, azaz az elsődleges bevételek nem fedezték az elsődleges (kamatfizetések nélküli) kiadásokat. A meredek adósságemelkedést a hitelek drasztikus drágulása, a megnövekedett kamatköltség okozta, semmi más. A mai helyzetben a görög tízéves papírok tizenegy százalékkal (a potenciális csődjelölt ukránok meg tizenhét százalékkal) futnak, miközben az eurózóna jegybanki alapkamata szinte eltűnt. 

A görög politika válaszút elé állította Európát. A megszorítások útja ugyanis zsákutca. Az első görögmentő csomag ugyanis nem görög-, hanem bankmentés volt. Az elengedett hiteleken elszenvedett veszteségeket ugyanis nagyvonalúan pótolta az Euró­pai Központi Bank olcsó forrása, az európai mentőalapok pedig átvették a bankoktól a kockázatos százmilliárdokat. A bankok megkönnyebbültek. De megkönnyebbülhet-e Görög­ország? Van e más út az adósságoktól való megszabadulásra, mint azok elengedése? Van-e a nemzeti minimumban egyezségre jutott görög kormánynak esélye, és ha van, talál-e további követőkre? Ezek lesznek a következő évek európai politikájának fő kérdései.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komondor
2015. február 06. 11:54
A kis Pozsgay megszólalt!
heep
2015. február 06. 11:37
A megszorítás politikája még sehol sem hozott megoldást a gazdasági nehézségekre. Jobb esetben csak változatlan maradt a helyzet. De többségében még mélyebbre süllyedt a gazdaság, nőtt a cégcsődök száma, a munkanélküliség, az elszegényedés, csökkent az átlag fizetés/nyugdíj és ezek miatt a bűnözés.
Senye Péter
2015. február 06. 11:28
Az Unió és különösen az euróövezet azt a tévhitet kelt(het)i, hogy van 'ingyenebéd'.
Csigorin
2015. február 06. 10:48
elengedes vagy allamcsod mi a kulonbseg? az allamcsod azt jelenti hogy elismerik a fizeteskeptelenseget. Par honapig qrvaszar lesz a gorogoknek. Aztan idovel szepen a piacok majd ugyis elkezdik megint elfogadni a gorog papirokat. A ketto kozott csak az a kulonbseg hogy utobbi esetben nevelo celzattal jol megszopatnak egy nepet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!