Várady Zsolt önellentmondása

2015. január 04. 12:35

A paternalista állam helyett paternalista pártokat szeretne.

2015. január 04. 12:35
Brendel Mátyás
Piroslap
„Várady Zsolt szorgalmazza az önálló, aktív emberek mozgalmát, és elutasítja a paternalista államot. De azt kéri számon, hogy az elmúlt 25 évben a pártok miért nem tettek többet az emberek neveléséért. Azaz a paternalista állam helyett paternalista pártokat szeretne.

Nos nem, kedves Várady Zsolt. Ha te csak odáig jutsz el, hogy a kormány helyett a pártoknak kell megmondani az emberek, hogy legyenek már aktívak, ha az emberek helyett a pártok fognak gondolkodni, akkor az még ugyanaz a paternalizmus. A valóban önálló, önállóan gondolkodni képes embereket nem a pártok fogják önállóságra nevelni, hanem maguktól aktivizálódnak, szerveződnek. Erre vagy megérnek, vagy eljutnak odáig, vagy jön belülről az igény, vagy nem lehet kívülről erőltetni.

Az emberek aktivizálódása egyébként egy parlamentális demokráciában mindenképpen pártokban csúcsosul, tehát vagy kiállnak valahány ellenzéki párt mellett, vagy alapítanak újakat.

Az, hogy az elmúlt 25 évben a szavazók egyre passzívabbak lettek, és egyre kevesebbet törődtek a közügyekkel, az csak és kizárólag a szavazók hibája. az elégedetlenség náluk nem aktivitást váltott ki, hanem passzivitásba menekültek. És ennek eredménye az, hogy a 25 év végére a második legrosszabb pártnak, a Fidesznek adtak kétharmadot. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha a Jobbiknak adnának legközelebb. Mivel ez egy valós veszély, ez ellen is küzdeni kell.

A civil ellenzék legnagyobb dilemmája mutatkozik meg Várady Zsolt önellentmondásában. A civil mozgalmak legnagyobb dilemmája ma az, hogy »elmúlt 25 éveznek«, vagy az ellenzéki pártokhoz közelebb állnak. Ezt Várady Zsoltnak is el kell döntenie.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. január 04. 18:00
Csak nyűglődjenek!
bumburi
2015. január 04. 17:55
Paradigmaváltásra és még több korrupcióra lenne szükség. http://nlgy.blog.hu/2015/01/02/tobb_korrupciot
Autofocus
2015. január 04. 16:48
Nagyon helyes, Vörös Brendel, marjátok csak egymást.
GV0917
2015. január 04. 15:32
Tisztelt posztot író, Te jó Mathias Brendel Hozzád az Isten is Egy Váradyt rendel! Mert nem tudsz te írni, Csak bánkódni, sírni, Ezt pedig nem lehet Túl sokáig bírni! Szárazon keshed ott A jó lúdtoll pennád! Ráadásul penig füved Sincs, hogy színád! Mert ez az iwiw-es Mindenkit sérteget, A baloldalra is Mérgesen nézeget! Ki ördöggel cimborál, Bakó a komája, Ezt nyekergi folyton Fűzfa furulyája. De eleget kántáltam A gigám kiszáradt, Le is rakom rögvest Bodzfa* furulyámat! Mert hogy népségnek Elszakad a cérna, Meg sok zabot evett, Van az vagy öt véka! Párt, vagy civil kófic Jobb ha békén hagyja, Mert szekéren viszi Haza édesanyja! Mert farsangozik most Rebeka , Dorottya, Meg az összes Szabó is, Sárga kutya fattya! Hogy az olvasók között álnéven bujkáló "írástudóknak" ne legyen kifogásuk, * alatt megjegyezném: a bodzafát hívják felénk "bocfának" Nos ezért írtam hibrid megoldást! Az egész kis zöngeményt ne tekintsék versnek és annak a szabályait ne kérjék számon rajtam. Velem azt "verették be"hogy Sztálin elvtárs szerint az irodalom lényege: Szocialista tartalom és nemzeti forma! Harcoljunk a l'art pour l"art irodalom ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!