Előválasztás, nyami!

2015. január 22. 08:21

Az előválasztás könnyen lehet a baloldali válságkezelés utolsó állomásainak egyike, és a legfontosabbika.

2015. január 22. 08:21
Böcskei Balázs
Kettős Mérce

Az előválasztás könnyen lehet a baloldali válságkezelés utolsó állomásainak egyike, és a legfontosabbika. De addig el kell jutni, és a politika jó néhány törvényének ellentmond, ha valaki úgy akar előválasztást »kierőszakolni«, hogy egy ezres mintában tíz rá szavazót találunk. S ne várjunk túl sokat egy tárgyban születendő értelmiségi-petíciótól sem. Természetesen most talán a kelleténél jobban leegyszerűsítettem az érvelést, de a Mesterházy-Bajnai előválasztási szappanopera, pontosabban az, ahogyan Bajnai nem tudta kikényszeríteni a választást, világosan megmutatta, hogy akinek nincs meg az elegendő politikai »érve« (támogatottsága, hátországa, zsarolási potenciálja, stb.) arra, hogy a másik fél és a közvélemény is partner legyen a procedúra kikényszerítésében, az egy kudarcos kezdeményezéssel leginkább saját gyengeségét mutatja fel. Anno egy tudvalévően esélytelen MSZP a maga beragadt népszerűségével állt szemben a leszálló ágban lévő Együtt-PM-mel, s a korábban MSZP-választmányi ülésen kvázi magáért lobbizó Bajnainak az MSZP elnökénél versenyképesebb mutatói sem bizonyultak elegendő érvnek arra, hogy a szocialisták elfogadják az előválasztási javaslatot (amit az MSZP tett viszonzásul, azt pedig egy percig nem lehetett komolyan venni, egyúttal megalázása volt a teljes a kormányváltásban bízó baloldali tábornak). Ma a helyzet a posztbajnaista formációra nézve csak rosszabb, mint akkor volt, nem beszélve a további régi-új pártokról.

Ennek megfelelően egy előválasztás konkrét mechanizmusairól, majd arról, hogy mi jönne át az amerikai, a francia, az olasz mintákból, stb., csak onnantól érdemes beszélni, amikortól az ellenzék belső erőviszonyai azt indokolttá teszik. Az Ipsos legutóbbi mérésében a biztos pártválasztók körében 19 százalékon állt az MSZP, az Együtt, a DK és a PM összesen 5 százalékon. Ennek megfelelően egy előválasztási verseny élesítésének egy előfeltétele van: a »lett idő« jegyében erősödjenek az MSZP-n kívüli pártok, hogy egy előválasztási ötletelést ne csak az ellenzéki nyilvánosság, hanem az MSZP és a választópolgárok is komolyan tudjanak venni. Ma még nem tartunk ott.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. január 22. 20:26
Utolsó állomás eh. Ez a mániájuk. Utazás, nagy, pàlyaudvar, sínek,vonat, elindul, állomás, megérkezünk, moll és szűkìtett harmóniák, előválasztás,kötvénykibocsátás, nyomdàból..
Vadjoe
2015. január 22. 20:23
Feldughatják maguknak az előválasztásukat, ha megint odáig jutnak el, hogy a Gonoszorbánt el kell távolítani mindenáron. Aztán meg persze helyre kell állítani a csodálatos kilencvenesévekdemokráciát, ami annyira tökéletes volt, hogy ember még ilyen csodát nem alkotott.
Viz Elek
2015. január 22. 15:06
Csak megjegyzem, hogy én úgy tudom, hogy az előválasztást csak 1-1 párton belül szoktak tartani,azért hogy kiválasszák az esélyesnek látszó jelöltet. Tessék minden baloldali pártot felosztani, egyesülni egy pártba, alulról felfelé megválasztani a vezetőket, és majdani választáson jelöltként indulókat. /De ne kulisszák mögötti tárgyalásokon!/Csak így lehet! Ha nem megy, mehetnek a lecsóba, majd csak felemelkedik valami bal formáció 10-20 év múlva.
kulakman
2015. január 22. 12:13
Hát ha ez az előválasztási cirkusz lesz a baloldal utolsó állomása ,ám legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!