Rekordok éve – Ilyen volt Gombaszög 2014-ben

2014. december 31. 16:21

Tudtad, hogy minden második szlovákiai magyarlakta település legalább egy lakója ott volt idén Gombaszögön?

2014. december 31. 16:21
Stubendek Attila
Gombaszögi Nyári Tábor

„Tudtad, hogy minden második szlovákiai magyarlakta település legalább egy lakója ott volt idén Gombaszögön? És azt, hogy tizenkilencen Krasznahorkán velünk ünnepelték születésnapjukat? De azt biztos nem sejtetted, hogy ha a szombati résztvevők egymás vállára álltak volna, már alig pár méter híján felérnék a Mont Blanc csúcsát!

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor mind létszámát, mint programkínálatát tekintve rekorder volt. Nem csak az elmúlt évtizedek legnagyobb Gombaszöge volt, de az összlátogatottságot tekintve a 2014 nyarán sorra került Tábor volt a legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági akció. Persze mindeddig:)

A résztvevők összesen három kontinens tizenkét országából érkeztek, legtöbbjük, 89 százalékuk Szlovákiából jött, és csaknem minden tizedik látogató volt magyarországi. Szlovákián belül az összes magyarlakta járás képviselte magát. A legtöbben a Komáromi járásból érkeztek: minden negyedik látogató a dunaparti városból és környékéről érkezett, maga Komárom pedig a települések versenyét is kimagaslóan megnyerte 135 résztvevővel. A járások közül a dobogóra még a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járás állhatott, őket követi a Rozsnyói és a Kassai illetve a Kassa-környéki járás. Az adatok ismét mutatják, hogy a távolság nem akadály, ha Gombaszögre kell menni.

Kassa városából 66 látogató érkezett, Pozsonyból 54, Párkányból 40. Ugyanakkor az összesített települési rangsorban Budapest áll a második helyen, összesen 81 előadó, táborozó és vendég érkezett hozzánk a fővárosból. A faluk versenyét idén Bátorkeszi nyerte kerek harminc résztvevővel, de az egy főre jutó táborozói népsűrűség rekordját Jabloncán döntötték meg, ahol minden 40 és feledik lakosra jutott egy gombaszögi táborozó (persze Krasznahorkától 20 kilométerre egy kétszáz lelkes falu lényeges előnnyel indul).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:40
Nagyon helyes. Reméljük jövőre többen lesznek!
packó_
2015. január 22. 09:29
Boldog új évet kívánok a felvidéki magyaroknak!
Energetikus
2014. december 31. 19:18
pl. 1973-ban szerepeltek: Bartók Béla Táncegyüttes, Budapest Vršatec szlovák folkóregyüttes, Máriatölgyes Karpatyanin ukrán folklóregyüttes, Eperjes Hradišťán morva folklóregyüttes, Uherské Hradište Olsa lengyel folklóregyüttes, Český Tešin. Babits Mihály MMK Bratina Néptáncegyüttese, Szekszárd Slágerszínpad’73: Psota Irén, Cserháti Zsuzsa, Szuhay Balázs, Korda György, Schök Ottó, Váry ikrek és a Corvina Együttes, Budapest Szlovák Állami Népművészeti Együttes (Sľuk), Pozsony Makovica ukrán folklóregyüttes, Eperjes Železiar szlovák folklóregyüttes, Kassa ... és teli volt a nézötér a színpad elött - a cseppköbarlang mellett (sajnos fényképet nem találtam)
Energetikus
2014. december 31. 18:58
"Tudtad, hogy minden második szlovákiai magyarlakta település legalább egy lakója ott volt idén Gombaszögön?" - - talán már igazán öreg vagyok, de én még emlékszem rá, hogy sok tízezrek voltunk Gombaszögön !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!