Ecclestone-ügy – hol vannak a jogállamiság védelmezői?

2014. augusztus 08. 09:30

Németországban egy kellően gazdag személy megvásárolhatja magának a büntetlen előéletet. Hogyan lehet ezt elvi síkon megmagyarázni?

2014. augusztus 08. 09:30
Fall Sándor
Főtér.ro

- úgy tűnik, van az a pénz, amiért a jogállamiság egyik globális példaképének, az Európai Unió egyik szülőjének számító Németországban egy kellően gazdag személy megvásárolhatja magának a büntetlen előéletet. Hogyan lehet ezt elvi síkon megmagyarázni?

- felfoghatjuk az eljárást büntetőjogi adózásnak is, de akkor ez nem jelenti, hogy a gazdagok szabadsága elvileg is kiterjed a bűnözés területére? (...)

- hol vannak a liberális demokrácia és a jogállam harcos védelmezői, miért nem írnak apokaliptikus vezércikkeket a nagy nyugati lapok, miért nem ég az internet a felvilágosult progresszista értelmiség tiltakozásától? Miért nem temeti senki a jogállamiságot?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2016. október 13. 23:04
Nézzük a tényeket. Ecclestone 83 éves, a per évekig is elhúzódhatott volna, az államügyész abban sem volt biztos, hogy a bizonyitékok elegendőek. Így az államkassza 100 000 000 $ lett gazdagabb, Ecclestone továbra is büntetlen előéletü, és kinek fáj ez? Ettől még a jogállam(?) nem szenvedett károkat, éppen ellenkezőleg. Egy okos döntés volt.
David Karúszó
2014. november 14. 12:16
..."De ettől a jogállam jogállam marad Magyarországon, az őrjöngők meg le vannak szarva. Ellenben van egy érdekes kérdésem: milyen jogállam az, ahol pénzért meg lehet vásárolni a büntetlen előéletet, a szabadságot, az ítélkezés elmaradását? Fall Sándor is ezt a kérdést feszegeti a Főtér.ro portálon, és nagyon-nagyon igaza van. Merthogy Németországban bizony egy Bernie Ecclestone nevű multimilliárdos alak éppen most vette meg pénzért magának a szabadságot, és ezzel az aktussal megvette egyszers­mind a német igazságszolgáltatást is, amely most Bernie Ecclestone seggéből pislog kifelé. Mi is történt? Az történt, hogy Bernie Ecclestone negyvennégymillió dollárt fizetett egy bajor bank igazgatótanácsi tagjának, hogy a bank adja át a Forma–1-ben lévő üzletrészét egy brit üzletembernek. Ezért a német ügyészség korrupció és vesztegetés miatt eljárást indított Bernie Ecclestone ellen. Majd a német ügyészség közölte vele, hogy szerény hatvanmillió fontért (mintegy huszonnégymil­liárd forint) el tudnak tekinteni az eljárás lefolytatásától. Vagyis a német jogállami felfogás szerint, ha van elég pénzed, nagyjából bármilyen disznóságot elkövethetsz, nem számít, majd kifizeted, és kisétálsz az igazságszolgáltatás kapuján. Tisztán, üdén, mintha semmi sem történt volna. Mert esetünkben még csak nem is arról van szó, hogy lefolytatnak egy eljárást, megszületik az ítélet, majd ezt követően a bűnös mintegy váltságdíjként megváltja büntetését egy hatalmas összeggel. Nem. Itt az eljárás elmaradásának megvásárlásáról van szó. Vagyis a jogállam leköpéséről. És ezen a ponton felmerül az a kérdés is, hogy mi fog történni a negyvennégymilliós kenőpénzt elfogadó banki főemberrel. Mert gondolom, ellene is eljárás folyik. Ám ha Ecclestone kivásárolta magát az eljárásból, akkor milyen alapon folytatják azt a bűntárs ellen? És egyáltalán: mennyire ocsmány ez az egész? És hol van a vége? Hol a határ? Mennyi lesz egy gyilkosság ára a rohadtul liberális Németországban? Vagy ahogy Fall kolléga fogalmaz: „Hol vannak a liberális demokrácia és a jogállam harcos védelmezői, miért nem írnak apokaliptikus vezércikkeket a nagy nyugati lapok, miért nem ég az internet a felvilágosult progresszista értelmiség tiltakozásától? Miért nem temeti senki a jogállamiságot?” Bayer Zsolt: JOGÁLLAM, Magyar Hirlap
Peter8811
2014. szeptember 28. 21:20
Ezt a pénzt fel kellene ajánlani az Ökoelv-társ alapítvány számára és kikötni hogy csak TGM és Heller Ági néni kutathatja a pénz felhasználását, TGM bácsisufnijába 500 milláért. A kutatási eredményeket meg 2000 évre titkosítani.
balbako_
2014. szeptember 17. 16:23
Ezt hívják liberális (minta!)demokráciának, a nálunk hasonló kórban szenvedők paradicsoma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!